NOS SportAangepast

Stockmann gaat voor 'India'

Het was kiezen tussen Oranje, of een derde avontuur in India. Hockeyer Jaap Stockmann koos voor het laatste. De keeper gaat ook deze winter weer naar India, om daar de Hockey India League te spelen. Dat is de competitie in India waarbij internationale tophockeyers uitkomen in teams met Indiase spelers.

Eigenlijk wilde de nieuwe bondscoach van de Nederlandse mannen, Max Caldas, op hetzelfde moment naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp. Bij zijn aanstelling zei de Argentijn dat Nederlandse internationals die de HIL zouden spelen een risico namen met hun plek in Oranje. Maar Caldas gaat nu toch akkoord met de plannen van Stockmann.

Stockmann: "Ik heb in India een contract getekend voor drie jaar. Dat respecteert Max. Ook hij vindt een contract een contract. Natuurlijk had ik het liever allebei gedaan, maar ik denk dat ik hier beter van word."

"Maakt me beter"

Stockmann wil komende winter voor het derde achtereenvolgende jaar uitkomen voor de Jaypee Warriors. "In mijn geval sta ik dan elke HIL-wedstrijd tegenover de allerbeste schutters van de wereld. Je speelt veel wedstrijden in weinig dagen. In een ander land en met teamgenoten uit allerlei culturen. Daar leer je van. Vorig jaar kwam ik er beter vandaan. Ik ga er vanuit dat dat nu weer zo is", aldus de keeper.

De international van Bloemendaal beleefde de eerste twee jaargangen ook veel plezier aan het avontuur in India. "Het eerste jaar was chaos. Die Indiërs weten niet veel van tactiek. Dat was lastig. En ook de communicatie was een uitdaging voor de staf en de spelers. Maar vorig jaar bleken ze enorm gegroeid. Je zag dat ze een jaar verder waren, en dat ze enorm de vruchten plukken van wat we in zo'n maand doen."

Dat de Indiase ploeg stappen maakt, bleek afgelopen maand bij de Asian Games. Daar versloeg de mannenploeg aartsrivaal Pakistan in de finale. Ze hebben nu een Australische bondscoach. En Roelant Oltmans is daar al een paar jaar technisch directeur. Dat levert op termijn absoluut wat op. Dus de HIL heeft zeker succes."

Oranje

Ondanks dat Stockmann dus hoogstwaarschijnlijk niet meegaat op trainingskamp met Oranje, bevalt de nieuwe aanpak van Max Caldas hem wel. "We werken enorm hard. Op maandag en dinsdag zitten we op Papendal. Het is een inspirerende omgeving voor topsporters. We zijn ook begonnen met zaalhockey, dat is voor mij nieuw bij Oranje. Je handelingssnelheid verbetert enorm. Ook voor mij als keeper. Je leert goed en strak verdedigen. En we zijn structureel bezig met krachttraining. Dus dat zijn heel veel nieuwe leuke dingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl