NOS SportAangepast

"Jeen verpersoonlijkte de Tocht"

De schaatswereld reageert bedroefd op het overlijden van Elfstedentochtwinnaar Jeen van den Berg. Henk Gemser herinnert zich de kunsten van de schaatser maar al te goed.

"De Elfstedentocht van 1954 was een klassieker. Jeen was iemand die het van zijn doorzettingsvermogen moest hebben. Iemand die nooit opgaf. Geen technicus, maar zo taai als leer", beschreef Gemser.

"Door zijn overwinning werd hij toch de verpersoonlijking van de Elfstedentocht. Hij werd er door iedereen in Friesland op aangesproken. En daar had hij ook genoegen van. Wat dat betreft was niets menselijks hem vreemd."

Doorzettingsvermogen

Ook de prestaties van Van den Berg in de barre tocht van 1963 staan Gemser nog helder voor de geest. "Toen was het zo agressief koud, dat het aan Jan Uitham te danken is dat Van den Berg de finish gehaald heeft. Hij kon niets meer zien. Het was medisch niet verantwoord. Maar ook dat tekent zijn doorzettingsvermogen weer."

Gemser kwam Van den Berg de laatste jaren vaak tegen bij schaatswedstrijden in Friesland: "Er is natuurlijk een gezamenlijk enthousiasme over het schaatsen. En hij wilde andere mensen graag van dienst zijn om advies te geven wat er mogelijk beter kon. En Heerenveen is klein hè? Je komt elkaar overal tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl