NOS SportAangepast

Bobber De Bruin kiest voor Canada

Bobsleeër Ivo de Bruin komt vanaf dit seizoen uit voor Canada. Hij is getrouwd met een Canadese, woont nu in Canada en maakt gebruik van een internationale regel die het toelaat om van nationaliteit te veranderen.

Dat wil niet zeggen dat De Bruin nu meteen Canadees is. "De regels laten het toe dat je van slee-nationaliteit kunt wisselen", zegt Wiltfried Idema, tweede vice-voorzitter van de Nederlandse bobsleebond en begaan met internationale zaken. "Hij kan dan in de Canadese bobslee uitkomen in wereldbekerwedstrijden, maar niét op de Olympische Spelen", aldus Idema.

Mocht De Bruin dat willen dan zal hij zich moeten laten naturaliseren tot Canadees. Idema: "Dat moet geen groot probleem zijn. In Canada is dat niet zo moeilijk."

Van Calker

De Bruin had een haat-liefdeverhouding met het Nederlandse team. Hij werd al eens uit het team gezet en vorig jaar zag hij zijn remmer (Bror van der Zijde) naar het team van Edwin van Calker vertrekken. Van Calker ging uiteindelijk naar de Spelen, De Bruin niet. "Hij was gewoon minder goed dan Van Calker en hij voldeed niet aan de eisen van NOC*NSF, een plaats bij de beste acht. Ik verwacht niet dat de eisen in Canada soepeler zullen zijn", zegt Idema.

Idema denkt dan ook niet dat De Bruin 'gevlucht' is uit Nederland, omdat hij Canada misschien meer kans heeft. "Ik denk dat hij gewoon het nuttige met het aangename gaat combineren. Het is lastig om in een Nederlandse slee te opereren terwijl je in Canada woont. Bovendien kan Ivo het goed vinden met Tom De La Hunty." De La Hunty was bondscoach van de Nederlandse bobbers, maar is dat nu van de Canadezen.

"En daar komt nog bij dat de Canadezen ook gewoon gebruikmaken van Nederlandse sleeën", besluit Idema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl