Albayrak verliest zaken tegen COA
De ontslagen oud-directeur Nurten Albayrak van het COA heeft definitief geen recht op een ontslagvergoeding of andere tegemoetkomingen.
Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in twee procedures die Albayrak tegen haar vroegere werkgever had aangespannen. De voormalige directeur claimde een totaalbedrag van meer dan 5 miljoen euro, waaronder een schadevergoeding van 4,7 miljoen.
Zowel de civiele rechter als de kantonrechter concludeert in de twee zaken dat Albayrak op verschillende punten "in strijd heeft gehandeld met de eisen van integriteit die mogen worden gesteld aan een algemeen directeur in algemene dienst". Haar ontslag op staande voet was dan ook niet onredelijk.
Elektronische agenda
Albayrak werd in april 2012 ontslagen op basis van de conclusies van de onderzoekscommissie-Scheltema over haar functioneren. Zij had volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege "verwijtbaar handelen" geen recht op een ontslagvergoeding. De toenmalige minister Leers nam het Albayrak met name kwalijk dat zij achteraf afspraken in haar agenda had veranderd om privégebruik van haar dienstauto te verhullen.
De ontslagen COA-directeur stapte daarop naar de rechter. Zij ontkende dat zij de opdracht had gegeven om met haar elektronische agenda te knoeien, zoals haar voormalige secretaresse en chauffeur hadden verklaard. Albayrak vond dat zij gewoon recht had op de ontslagvergoeding van achttien maanden salaris die in haar arbeidscontract was opgenomen.
Dwangsom
Daarnaast eiste zij nog eens 610.000 euro omdat zij begin 2012 niet op haar werk was toegelaten, ondanks een voor haar gunstige uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof had het COA daarbij een dwangsom van 5000 euro opgelegd voor iedere werkdag dat zij in afwachting van het onderzoek van Scheltema buiten de deur werd gehouden.
De zaken namen veel tijd in beslag, vooral omdat de rechtbank vorig jaar besloot om nader onderzoek in te stellen naar de agendafraude. Daarbij werden onder meer Albayraks ex-secretaresse en ex-chauffeur gehoord. De rechtbank acht nu bewezen dat "Albayrak heeft verhuld dat zij de dienstauto ook voor privédoeleinden gebruikte en dat zij daarbij ondergeschikten heeft betrokken".
Doodsbedreiging
Uit het vonnis blijkt verder dat de ex-chauffeur zegt voorafgaand aan zijn verhoor bij de rechtbank 's nachts telefonisch met de dood te zijn bedreigd door iemand van wij hij vrijwel zeker weet het de echtgenoot van Albayrak is. De man heeft dit ook bij de politie gemeld.