NOS NieuwsAangepast

Verwarring EC-kandidaat Slovenië

In Brussel is verwarring ontstaan over de kandidatuur van de Sloveense oud-premier Alenka Bratusek als eurocommissaris. Verscheidene EU-politici meldden vanochtend dat ze zich heeft teruggetrokken, om te voorkomen dat het parlement haar wegstemt. Maar beoogd commissievoorzitter Juncker ontkent dat Bratusek heeft opgegeven.

De 44-jarige Sloveense zou in de nieuwe Europese Commissie vice-voorzitter en commissaris voor de energie-unie worden. Ze werd maandag ondervraagd door het Europees Parlement en kon daar niet overtuigen. Parlementariërs vonden onder meer dat Bratusek niet genoeg dossierkennis had.

Corruptie

Ook moest ze zich verantwoorden voor mogelijke corruptie. Bratusek was tot drie weken geleden premier van Slovenië en zou zichzelf hebben genomineerd als de Sloveense kandidaat voor een post in Brussel.

Bratusek zegt zelf dat dat niet waar is. In eigen land is inmiddels een onderzoek gestart.

Eerdere hoorzittingen

Alenka Bratusek is niet de enige beoogd eurocommissaris die na een hoorzitting in het Europees Parlement in de problemen zit. Vorige week werd het een aantal kandidaten knap lastig gemaakt. Maandag beslisten de parlementariërs dat de Hongaarse kandidaat Navracsics wel eurocommissaris mag worden, maar niet van Cultuur en Onderwijs, zoals Juncker wilde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl