NOS NieuwsAangepast

"IS nestelt zich aan poort Europa"

Door verslaggever Maino Remmers

Met gebalde vuist luistert Shoresh Salim (32) naar het laatste nieuws over de strijd rond Kobani, Syrië. "Als Kobani valt, dan staat IS aan de poort van Europa. Er had al lang iets moeten gebeuren."

Zelf vluchtte Shoresh 20 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland, zijn vader verloor hij in Irak. "We zijn weer terug bij af, het lijkt wel of we niks zijn opgeschoten." Dagelijks probeert hij contact te hebben met zijn oom en enkele neven. Die vluchtten kort geleden met familie naar Turkije, maar zijn enkele dagen geleden toch weer de grens overgestoken. "Ze zijn gaan vechten met het Koerdische leger om de stad te verdedigen. Maar ze zitten nu zonder munitie, zonder eten en communicatie. Ze zijn volledig omsingeld en hebben de afgelopen dagen amper geslapen."

Smokkelaar

We bellen deze ochtend met een 'smokkelaar' die vooral in de nachtelijke uren de Turks-Syrische grens passeert. Vrouwen en kinderen richting Turkije, munitie en kleding weer terug richting Kobani. "Je ziet vanuit de stad Turkije zo liggen, maar militairen aan de grens staan op scherp en schieten meteen", zegt Shoresh Salim.

We zitten op zijn kantoor in Rijswijk waar hij een uitzendbureau runt, niet bij hem thuis. Vanwege de veiligheid. "Die IS-jongens zitten ook hier in Nederland, in Den Haag. Je zag ze met de demonstraties. Ze hebben hier ook dekmantels. Zie je ineens ergens een bakkerij of een supermarkt met een eigenaar die voorheen helemaal geen geld had en nu ineens een zaak heeft."

Shoresh vreest dat we ook in Nederland achter de feiten aan lopen. Ook hier zitten IS aanhangers die zich laten opjutten om daadwerkelijk iets te flikken, meent hij. "Er hoeven maar een paar gekken te zijn die een 'heldendaad' willen verrichten."

Tweede Kamer

Salim stond deze week met een groep Koerden in de hal van het Tweede Kamergebouw. Hij is blij dat ze dat hebben gedaan omdat daarmee toch meer aandacht is voor de positie van de Koerden in Syrië. "Je ziet wel dat ook hier in Nederland de spanning oploopt tussen de verschillende groepen, net als in Hamburg. Koerden hier in Nederland die willen dat het Westen nu echt wat gaat doen, en jonge IS-aanhangers die dreigen aanslagen te plegen als Nederland meedoet aan de strijd tegen hun broeders in Syrië of Irak."

Het lijkt hopeloos, de strijd in Kobani. Hij stelt met zekerheid dat de Turkse overheid onderhands toestaat dat IS-strijders zich toch kunnen bevoorraden. "Het is allemaal rots, zand en steen daar rondom de stad. Ook die jongens van IS moeten eten en drinken en ze hebben munitie nodig om te kunnen schieten."

"Het zijn ook mietjes hoor, die IS-jongens. Je zag dat ze bij Mosul in Irak meteen op de vlucht sloegen toen ze werden aangevallen." Maar Shoresh Salim benadrukt dat IS veel geld heeft en de mensen die aan de touwtjes trekken zitten volgens hem in Rusland. "Mosul hadden ze nodig om aan wapens te komen, er zat een groot depot. Kobani is een stad aan de grens met Turkije. Ze gaan zo'n stad gebruiken om zich te nestelen aan de poort van Europa zodat ze een uitvalsbasis hebben."

Spagaat

Turkije zit in een spagaat. Het land zit niet te wachten op gewapende IS-strijders aan de grens, maar ook niet op eenzelfde soort Koerdisch autonoom gebied als Noord- Irak. Zelf heeft Salim niet het idee dat hij ook richting de grens met Syrië moet gaan. Hij denkt dat hij beter van hieruit hulp kan bieden, zoals laatst met hulpgoederen voor een vluchtelingenkamp in Turkije. Een vrachtwagen met dekens en andere spullen die hij in België had gekocht. "Je koopt dan een Turkse commandant voor 1000 euro om om die spullen binnen de hekken te krijgen." En ondertussen moet hij met ongeduld toezien hoe de strijd rondom Kobani voortwoedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl