NOS VoetbalAangepast

Kazachstan: dwerg op noppen

Als het op vierkante kilometers aankomt, heeft Nederland geen schijn van kans tegen Kazachstan. Het Centraal-Aziatische land is ruim zeventig keer zo groot als Nederland. Qua voetbal staat Kazachstan nog in de kinderschoenen.

Na de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 besluit de Kazachse voetbalbond zich eerst aan te sluiten bij Azië. Niet onlogisch aangezien het land grenst aan China. In 2002 sluit Kazachstan zich aan bij de Europese voetbalbond UEFA vanwege het hogere niveau en de financieel aantrekkelijkere tegenstanders.

Ex aequo met Luxemburg

Qua prestaties blijft Kazachstan een voetbaldwerg. Overwinningen zijn zeldzaam, laat staan dat het land zich kwalificeert voor een eindronde. De overwinning (2-1) tegen Servië van zeven jaar geleden geldt nog altijd als hét hoogtepunt uit de korte Kazachse voetbalgeschiedenis. Op de FIFA-ranglijst staat Kazachstan 127ste, gedeeld met Luxemburg.

Bekende voetballers heeft het land niet voortgebracht. Ook in het tijdperk van de Sovjet-Unie haalden Kazachse voetballers bijna nooit het nationale elftal.

Op het veld houdt het dus niet over, wat voetbalverhalen in Kazachstan betreft. Dat ligt iets anders als het over Kazachse voetbalbestuurders gaat. De eerste voorzitter van de Kazachse voetbalbond (KFF), Rakhat Aliyev, is onlangs in Oostenrijk gearresteerd op verdenking van moord en ontvoering.

Aliyev was de schoonzoon van Nursultan Nazarbayev, de dictatoriale president van het land. Maar nadat hij zijn invloedrijke schoonvader openlijk bekritiseerde en zichzelf als tegenkandidaat wilde aanmelden voor de presidentiële verkiezingen, was het vlot afgelopen met Aliyev.

Twintig jaar gevangenisstraf

Zonder dat Aliyev het wist, was hij ineens gescheiden van zijn vrouw en moest hij in 2007 het land ontvluchten. Bij verstek werd Aliyev in zijn vaderland tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Aanvankelijk vluchtte hij naar Oostenrijk, maar ook daar werd een onderzoek tegen hem geopend. Hij besloot in Malta in ballingschap te gaan. In juni van dit jaar gaf Aliyev zich dan toch over aan de Oostenrijkse justitie.

De opvolgers van Aliyev bij de KFF hebben intussen een Duits model opgezet om de opleiding van voetbaltalent te verbeteren. De Duitse voetbalbond monitort de verschillende jeugdcentra, die over enkele jaren de eerste internationals op moeten leveren. Aan geld en dus infrastructuur zal het niet liggen, want Kazachstan bulkt van het oliegeld. Maar zoals Cruijff al zei, geld kan geen doelpunten maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl