NOS SportAangepast

Dodgers geveld door angstgegner

De honkballers van San Francisco Giants en St. Louis Cardinals hebben de finale in de National League van de Major League bereikt. Dat betekende een verrassende uitschakeling voor de beste twee ploegen van het afgelopen seizoen: Washington Nationals en Los Angeles Dodgers.

De Giants, waar de Nederlandse slagcoach Hensley Meulens op de bank zit, namen thuis een beslissende 3-1 voorsprong tegen Washington. St. Louis kwam op 3-1 tegen de Dodgers van pitcher Kenley Jansen, die een uitstekend seizoen niet bekroond ziet met de hoofdprijs.

Magic Johnson

Vooral voor de Dodgers was de nederlaag pijnlijk. 26 jaar geleden won de ploeg uit Los Angeles voor het laatst de titel en drie jaar geleden werd de club overgenomen door een consortium waar ook basketballegende Magic Johnson deel van uitmaakt.

Er werd in sneltreinvaart een sterrenteam bij elkaar gekocht en de begroting van de Dodgers is nu de hoogste van alle teams in de Major League. Zelfs hoger dan notoire big-spenders New York Yankees. De verantwoordelijken in LA zullen zich achter de oren krabben, nu al dat geld wéér geen resultaat heeft opgeleverd.

Beste pitcher ter wereld

Bij een 2-1 achterstand tegen St. Louis besloot Dodgers-coach Don Mattingly in het vierde duel alles of niets te spelen en zijn topwerper Clayton Kershaw op te stellen. Een risico, want Kershaw gooide in zijn carrière drie keer eerder in de play-offs tegen St. Louis en alle keren verloren de Dodgers. Bovendien kreeg Kershaw weinig rust. Afgelopen vrijdag gooide hij ook al, in het eerste duel van deze serie.

Zes innings lang leken de Dodgers op rozen te zitten. Kershaw liet zien waarom velen hem beschouwen als de beste werper ter wereld. De Texaan gaf negen Cardinals drie-slag en stond slechts drie honklopers toe. Maar in de zevende inning ging het mis, net als in het eerste duel. Met een homerun maakte Cardinals-slagman Matt Adams in één klap een 2-0 achterstand goed en daar bleef het bij (3-2 winst voor St. Louis Cardinals).

Voor Kenley Jansen betekende het een roemloos einde van het seizoen. Hij kwam deze wedstrijd niet in actie voor de Dodgers. Het is zijn taak als 'closer' om bij een voorsprong in de negende inning de laatste ballen te werpen en daarmee de overwinning veilig te stellen. De speler uit Willemstad op Curacao deed mee in het tweede duel en gooide toen perfect.

Finales

De Cardinals en de Giants spelen zaterdag voor het eerst tegen elkaar in de finale van de National League. Een dag eerder begint de eindstrijd in de American League, waarvoor Kansas City Royals en Baltimore Orioles zich zondag al wisten te plaatsen. De winnaars van beide League-finales treffen elkaar in de World Series.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl