NOS NieuwsAangepast

Doden bij Turks-Koerdisch protest

Bij Koerdische protesten in Turkse steden zijn zeker twaalf doden gevallen, melden Turkse media. Er braken rellen uit en de politie zette traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

Turkije heeft na de hevige protesten een avondklok ingesteld in vijf steden, waaronder Diyarbakir, een stad in het zuidoosten waar veel Koerden wonen. Daar zouden vijf mensen zijn omgekomen.

Mondjesmaat

De demonstranten vragen aandacht voor de situatie in de Syrische grensplaats Kobani. De Koerden willen dat het Westen meer doet om de opmars van IS te stuiten. "Ze vinden het onbegrijpelijk dat er mondjesmaat hulp komt in Kobani", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Ze vragen niet om een Turks leger dat hier komt meestrijden. De Koerden willen dat de grens opengaat zodat ze hun eigen stad kunnen verdedigen."

De onlusten waren overwegend in steden in het oosten van Turkije, maar ook in Istanbul en in de hoofdstad Ankara waren rellen. Demonstranten zouden auto's en autobanden in brand hebben gestoken.

Ook op een aantal plaatsen in Europa voerden Koerden dinsdag weer actie, onder meer bij het Europees Parlement in Brussel.

Een groep demonstranten wist het Europees Parlement binnen te komen. Enkele van hen spraken daarna met de voorzitter van het Europees Parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl