NOS VoetbalAangepast

Beckenbauer valt Blatter af

In navolging van enkele andere prominente officials uit het mondiale voetbal, heeft nu ook Franz Beckenbauer gezegd dat het onderzoeksrapport van de FIFA naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) openbaar gemaakt moet worden. FIFA-voorzitter Blatter besloot het rapport om privacyredenen geheim te houden.

Als FIFA-bestuurder was Beckenbauer destijds stemgerechtigd. "Ik heb niets te verbergen. Dus wat mij betreft mag het rapport openbaar worden", aldus Der Kaiser.

Stem Beckenbauer geheim

Tijdens een congres in Londen ventileerde Beckenbauer zijn mening. Hij benadrukte dat hij zelf niet van buitenaf is beïnvloed door geld of geschenken. "Nee, dat is niet gebeurd. Ik was ook verrast door de keuze van Qatar voor het WK van 2022."

Beckenbauer wilde niet zeggen naar welke landen zijn stem is gegaan. In juni werd de 69-jarige Duitser door het ethisch comité van de FIFA geschorst, omdat hij in het kader van het onderzoek had geweigerd een vragenformulier in te vullen. Hij mocht negentig dagen geen enkele activiteit in de voetbalwereld uitvoeren.

Roep om openbaarheid

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Die pleitte vooralsnog tevergeefs voor openheid.

Sinds het FIFA-besluit om het rapport niet openbaar te maken, nam de kritiek op Blatter toe. Eerder op dinsdag zei Michael Hershman, die deel uitmaakte van de onderzoekscommissie van de FIFA en oprichter is van Transparency International, dat Blatter moet vertrekken als preses.

Ook onder anderen UEFA-voorzitter Michel Platini en Wolfgang Niersbach, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, willen openheid. Dat geldt ook voor Jérôme Champagne. Laatstgenoemde is de Franse uitdager van Blatter bij de nieuwe verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl