NOS SportAangepast

"Criminelen bepalen 25% van sport"

"De georganiseerde misdaad beheerst, op een of andere manier, ten minste 25 procent van de sport wereldwijd." Die alarmerende woorden zijn afkomstig van David Howman, de secretaris-generaal van het wereldantidopingagentschap WADA.

Howman deed zijn uitspraken maandag tijdens een conferentie over de bescherming en beveiliging van de sport in Londen.

"Het grootste gevaar is de georganiseerde misdaad", zei Howman in Londen. De topman van WADA maakt geen onderscheid tussen bijvoorbeeld doping en matchfixing. "De lui die doping verspreiden maken zich ook schuldig aan matchfixing en omkoping. Dat zijn dezelfde boeven", aldus Howman.

Howman zegt die informatie te krijgen van Interpol. Om deze georganiseerde misdaad een halt toe te roepen, is een goede samenwerking belangrijk, zo liet Howman weten. "De goeien moeten winnen. Maar wie zijn dat? Breng ze samen en laat ze een plan bedenken, anders winnen de boeven."

Naar aanleiding van de uitspraken van Howman heeft het Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA de ministers Opstelten van Justitie en Schippers van Sport om opheldering gevraagd over georganiseerde misdaad in de sport.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl