NOS NieuwsAangepast

"Duidelijkheid voor kwetsbaren"

Kinderen die thuis zeer intensieve zorg nodig hebben, vallen vanaf volgend jaar onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg. Staatssecretaris Van Rijn heeft bepaald dat ze ook in het nieuwe systeem niet bij de gemeenten hoeven aankloppen. Het gaat om zo'n 10.000 mensen.

De staatssecretaris komt daarmee tegemoet aan kritiek uit de Tweede Kamer en van organisaties. Sommigen spraken van een "vergeten groep" en waren bang dat de ouders van deze kinderen zouden worden opgezadeld met allerlei ingewikkelde administratieve kwesties.

Onnodig

Van Rijn vindt dat deze mensen ook onder de gemeenten en de zorgverzekeraars zouden hebben kunnen vallen, maar hij erkent dat dat "onnodige financiële en administratieve consequenties" zou kunnen hebben.

De Wet Langdurige Zorg is in principe alleen bedoeld voor zorg in instellingen. Maar Van Rijn schrijft nu aan de Tweede Kamer dat mensen die nu al zware zorg krijgen zo min mogelijk van de hervorming moeten merken. "In de zorg staan mensen centraal en niet systemen."

Eindelijk duidelijkheid

CDA-Kamerlid Keijzer, die lang voor deze groep heeft gepleit, zegt dat er "nu eindelijk duidelijkheid" is. "Het was onbestaanbaar dat deze ouders naar gemeenten en zorgverzekeraars zouden worden gestuurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl