NOS NieuwsAangepast

100.000 UvA-boeken op internet

Ongeveer 100.000 eeuwenoude boeken van de Universiteit van Amsterdam komen op internet te staan. De UvA heeft daar afspraken over gemaakt met de Koninklijke Bibliotheek en Google.

Afgesproken is dat Google de UvA-boeken de komende twee jaar digitaliseert en op internet zet. Problemen met de rechten zullen er niet zijn, want de boeken zijn allemaal van voor 1874 en daarmee rechtenvrij.

Cartografie

De boeken die worden gedigitaliseerd, staan op de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. De verzameling bevat onder meer boeken over kerkgeschiedenis, letterkunde, cartografie, zoölogie en de Joodse geschiedenis.

Google begon ruim tien jaar geleden een project om zo veel mogelijk boeken op internet te zetten. Inmiddels zijn zo'n 30 miljoen titels online voor iedereen beschikbaar.

235.000

Bij het toegankelijk maken van Nederlandse boeken is de Koninklijke Bibliotheek betrokken. Het streven is om alle in Nederland verschenen publicaties digitaal beschikbaar te stellen. Uit de eigen collectie van de KB staan al zo'n 235.000 titels op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl