NOS SportAangepast

"Zijn vizier ging open, zijn ogen dicht"

De Nederlandse Formule 1-testrijder Giedo van der Garde was zondag op het circuit van Suzuka toen duidelijk werd dat Formule 1-coureur Jules Bianchi zich daar met zijn racewagen in een takelwagen had geboord. Van der Garde van renstal Sauber had al snel door dat er iets tragisch gebeurd was.

Hoe snel besefte je wat er was gebeurd?

"Ik denk dat ik echt een van de eersten was die gelijk doorkregen wat er aan de hand was. Adrian Sutil, mijn teamgenoot, was gecrasht. Hij kwam terug in de garage en hij zei: wat ik net gezien heb is ongelooflijk. Bianchi is gecrasht op de takelwagen. Hij is met zijn kop onder die truck gekomen. En zijn vizier ging open, zijn ogen gingen dicht. Dat was gewoon heel heftig. Sutil was ook best wel in shock.

Je ziet daarna de foto's en beelden voorbij komen, er kwamen berichten dat hij met de ambulance onderweg was naar het ziekenhuis. Uiteindelijk krijg je wel snel door dat er iets tragisch is gebeurd. Ik heb de beelden inmiddels twee keer teruggezien en dat is genoeg. Daar moet je niet te veel naar kijken, want daar word je niet vrolijk van."

Was dit botte pech voor Bianchi?

"Dat vind ik moeilijk te beoordelen. Als de truck daar niet had gestaan, was hij door het gat geknald. Dat was natuurlijk ook best een harde klap geweest, maar dan was hij niet tegen die truck aangekomen.

We weten dat het harder begon te regenen, we weten dat het dubbel-geel was (een sein voor de coureurs dat ze moeten afremmen tot een snelheid waarbij ze meteen tot stilstand kunnen komen, red.). Maar dit kan altijd gebeuren.

Hoe zwaar is zo'n takelwagen, een paar ton? Dan zie je de wagen ook nog eens omhoog komen als hij er tegenaan klapt. Dan weet je al genoeg. En dan zie je ook nog eens dat hij er frontaal op knalt, met zijn hoofd aan de zijkant van de auto. Het zag er niet goed uit. Dat kon je wel gelijk zien."

Sutil was al gecrasht. Er werd met dubbel-geel gezwaaid. Hoe kan het dan dat Bianchi met meer dan 200 kilometer per uur van het circuit afschiet?

"Het was een snelle bocht. En daarnaast was het nat. Daarom was Sutil er ook al afgevlogen. Je weet dat dit kan gebeuren. Natuurlijk, het is dubbel-geel. Je moet van je gas af. Maar als je net een 'riviertje' aanraakt en je komt in de spin, dan ben je de controle tegenwoordig meteen al kwijt. Dat is waarschijnlijk gebeurd."

Er is al iemand die heeft gezegd: misschien moet de Formule 1 met een dakje op de auto's gaan rijden ter bescherming van het hoofd.

"Dat zag ik ook, ja. We moeten niet vergeten dat de FIA fantastisch werk heeft gedaan (wat betreft de veiligheid van de sport, red.) na het fatale ongeluk van Senna in 1994. Daarna zijn er geen doden meer gevallen op een F1-circuit. Maar natuurlijk zijn de ogen nu weer geopend. Uiteindelijk is het belangrijkste dat Bianchi hier heel uit komt. Je weet dat het een gevaarlijke sport is. Dat zal het ook altijd blijven. Of je nu met een dak op je wagen rijdt of niet. Er is altijd een risico."

Heb jij de afgelopen dagen wel eens gedacht: dit risico is te groot, ik stop ermee?

"Nooit. Dit is mijn leven. Het is het mooiste wat je kunt doen. Natuurlijk moet je soms wel bij de risico's stilstaan. En dat heb ik ook echt wel gedaan de afgelopen dagen. En nu nog steeds. Maar je gaat ook door.

Wij Formule 1-coureurs moeten wel een beetje gek in ons hoofd zijn om dit te doen. Om met 340 kilometer per uur door een bocht te kunnen rijden, heb je toch een bepaalde kwaliteit nodig. En misschien ook een beetje gekheid in je kop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl