NOS NieuwsAangepast

Kamp: op koers met energie

Minister Kamp vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de afspraken uit het Energieakkoord om meer duurzame energie op te wekken, niet worden gehaald. "Er is geen achterstand, we liggen op koers", zei hij in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.

In de Nationale Energieverkenning staat dat het "volstrekt onhaalbaar" is om in 2020 veertien procent duurzame energie op te wekken. Maar volgens Kamp kloppen de berekeningen in het jaarlijkse stuk niet en is er nog tijd genoeg.

De minister liet eerder vandaag al weten dat de effecten van het vorig jaar gesloten akkoord nu nog niet zichtbaar zijn, omdat er eerst "hard gewerkt" moet worden om de voorwaarden te scheppen. Een jaar is te kort dag om te beoordelen hoe het ervoor staat, vindt hij. Hij wil daarmee wachten tot 2016. Dan is er een tussentijdse evaluatie van het Energieakkoord.

Tandje erbij

PvdA-leider Samsom gunt de minister zijn optimisme. "Maar hij moet het wel waarmaken en om dat te doen zijn er waarschijnlijk wel extra maatregelen nodig. En daar moet je ook niet al te lang mee wachten, want veel van die maatregelen kosten jaren. Dus mijn conclusie is: er moet een tandje bij."

Samsom zei zondag al dat hij zich zorgen maakte over de cijfers. Hij zei toen dat hij het onacceptabel vindt als de doelen uit het Energieakkoord niet worden gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl