NOS NieuwsAangepast

Geen Nederlandse actie in Syrië

Het kabinet onderneemt zelf geen concrete actie tegen IS in Syrië. Minister Timmermans wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dat daar nu door andere bondgenoten gebombardeerd wordt. Wel is het kabinet steeds in gesprek met andere landen van de coalitie tegen IS over "mogelijk te nemen stappen" om inwoners van Kobani en de rest van Syrië en Irak te beschermen.

De coalitie heeft volgens het kabinet inmiddels 341 luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië. 86 daarvan waren op Syrisch grondgebied. Daarbij zijn ook stellingen van IS in en rond de Syrische plaats Kobani, dicht bij de Turkse grens, aangevallen. Die wordt op dit moment belegerd door strijders van terreurbeweging IS.

Nederland zelf doet alleen mee aan militaire acties in Irak. Daar hebben Nederlandse F-16's vandaag, voor het eerst, doelen van IS bestookt.

Begrip

De minister laat verder weten begrip te hebben voor de "emotionele betrokkenheid" die veel Koerden hebben bij de situatie in Kobani. Het kabinet maakt zich daar grote zorgen om.

Timmermans benadrukt dat de gesprekken die het kabinet voert met andere landen die deelnemen aan de coalitie "een waardevolle bijdrage aan de duiding van de gebeurtenissen" leveren. Volgens de minister is het belangrijk dat een goede analyse van de situatie de basis moet zijn voor het Nederlandse beleid.

De protesten van gisteravond in de hal van de Tweede Kamer en in andere Europese steden benadrukken volgens Timmermans "het gevoel van verontrusting die de tragische berichten uit Kobani ook in onze samenleving teweegbrengen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl