NOS SportAangepast

"Met Ranomi zou dit niet gebeuren"

Het is een straf die verbazing wekt: de schorsing van zes maanden voor zwemmer Michael Phelps omdat hij autoreed met een te hoog alcoholpromillage. De schorsing werd opgelegd door de Amerikaanse zwembond. Daarnaast mag de zwemmer niet deelnemen aan de WK zwemmen, een toernooi dat plaatsvindt als de schorsing van Phelps er al op zit.

Het is een discussie die in het verleden ook vaak in Nederland is gevoerd. Denk maar eens terug aan de auto-ongelukken van de voetballers Patrick Kluivert en Theo Janssen. Moet een sporter ook in zijn sport worden gestraft als hij een misstap maakt die buiten zijn sport staat?

"Ranomi zou niet geschorst worden"

Aad van Groningen, teammanager van de KNZB, is helder. "In principe niet. Wie zijn wij om buiten de wetgeving ook nog eens te straffen? Het is een ander verhaal als er doping in het spel is. Of je moet de sport wel zó in diskrediet brengen. Ja, ik weet dat de Amerikanen daar anders over denken. In Australië zijn ze ook veel strenger. Maar neem Ranomi Kromowidjojo, ons kroonjuweel. Als dit met haar zou gebeuren, gaan we haar echt niet schorsen. Dit is iets voor de wet, niet voor de zwembond."

In Nederland is het inderdaad hoogst ongebruikelijk dat sporters door hun eigen bond worden gestraft na een maatschappelijk misdrijf. Patrick Kluivert veroorzaakte in 1995 een verkeersongeluk met dodelijke afloop. Kluivert reed daarbij te hard. Op de dag dat het slachtoffer werd begraven maakte Kluivert zijn rentree in Ajax 2. Hij werd even door Ajax 'uit de wind gehouden', maar nooit geschorst.

Theo Janssen, voetballer van FC Twente werd wél gestraft nadat hij in 2009 met zijn auto over de kop ging, ook hij had teveel drank op. Mede-inzittenden raakten gewond en FC Twente legde hem de maximale geldboete plus een schorsing van drie maanden op. Twente vond dat Janssen de club in diskrediet had gebracht en een voorbeeldfunctie heeft. De voetbalbond KNVB hield zich, zowel bij Kluivert als Janssen, afzijdig.

Ontslagen na slaan

In tegenstelling tot Nederland, wordt er in de Verenigde Staten wel hard opgetreden tegen sporters die zich misdragen buiten de lijnen. Een recent voorbeeld is NFL-ster Ray Rice. Hij sloeg in maart zijn verloofde (inmiddels echtgenote) knock-out in de lift. Rice, die vorig jaar nog de Super Bowl won met de Baltimore Ravens, is sindsdien door de NFL geschorst en inmiddels ontslagen door zijn club.

Nog even terug naar Aad van Groningen. De teammanager denkt zo het zijne van de 'affaire Phelps'. "Ik denk dat er meer speelt. Inderdaad, doping zou heel goed kunnen. Maar dat zijn niet meer dan vage vermoedens. Een half jaar schorsing en uitsluiting van het WK is wel een hele harde sanctie tegen één van de grootste olympische sporters die Amerika heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl