NOS NieuwsAangepast

Waarop wacht Turkije?

In heel Europa dringen Koerden aan op hulp aan het verzet in de Syrische stad Kobani tegen de opmars van IS. Maar de landen die tegen Islamitische Staat strijden, gaan tot nu toe in een grote boog om de Koerdische stad heen.

Troepen van Turkije staan aan de Syrische grens opgesteld, slechts een kilometer verwijderd van Kobani. Maar de Turkse tanks zwijgen. Niemand weet of de regering militair gaat ingrijpen.

Turks mandaat

Vorige week liet premier Davutoglu weten dat zijn land de Koerdische bevolking te hulp zal schieten. Hij vroeg en kreeg een mandaat van het parlement om op te treden.

"De regering staat voor een moeilijke beslissing, want voor je het weet zit Turkije midden in de oorlog", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Als IS zich tegen Turkije richt, staat het land zwak. De grens met Syrië is poreus en Turkije heeft daar niet de volledige controle over."

Politiek is het ook ingewikkeld. "Turkije heeft te maken met de Koerdische PKK, die wordt gezien als een terroristische organisatie. Meestrijden met het Koerdisch verzet ligt daarom gevoelig. Bovendien is het niet uitgesloten dat er in het land zelf ook cellen van IS zijn, die Turkije van binnenuit kunnen bedreigen."

In de steek

Koerden in en buiten Turkije zijn teleurgesteld in de regering. Waagmeester: "Ze zeggen dat Turkije hiermee zijn ware gezicht laat zien en de Koerden als het erop aankomt in de steek laat."

Opmerkelijk is volgens Waagmeester dat in het mandaat van het parlement om op te treden, IS niet wordt genoemd. "Het geeft aan hoe Turkije hiermee in zijn maag zit."

Bufferzone

Waagmeester: "Het liefst ziet de Turkse regering dat de VN-Veiligheidsraad in Syrië een bufferzone van 20 kilometer afdwingt, waarin niet wordt gevochten en waarin vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Daar wil de VS echter niets van weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl