NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor uitvinders led-lamp

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van led-verlichting.

De Zweedse Academie van Wetenschappen, die de toekenning van de Nobelprijs bekendmaakte, zegt dat het drietal heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van een energiezuinige en duurzame lichtbron. Het comité benadrukt dat led-technologie bijna overal wordt gebruikt.

Duurzaamheid

Akasaki, Amano en Nakamura ontwikkelden begin jaren 90 de blauwe led, waarmee het mogelijk werd om in alle kleuren led-verlichting te maken. In de drie decennia daarvoor hebben wetenschappers zich daarop stukgebeten. "Hen lukte wat anderen niet lukte", schrijft het comité in de bekendmaking.

De Academie prijst vooral de duurzaamheid van led-verlichting. Led gaat honderd keer langer mee dan een gloeilamp en is zeer energiezuinig. Het comité zegt dat anderhalf miljard mensen die nu geen elektriciteit hebben, door bijvoorbeeld zonne-energie toch led-verlichting kunnen gebruiken.

880.000 euro

Akasaki (85) en Amano (54) zijn verbonden aan de universiteit van Nagoya in Japan. De 60-jarige Nakamura werkt op de universiteit van Californië in Santa Barbara. Ze mogen onderling 8 miljoen Zweedse kronen (880.000 euro) verdelen.

Vorig jaar kregen de Brit Peter Higgs en de Belg François Englert de Nobelprijs voor Natuurkunde. Zij voorspelden in de jaren 60 het bestaan van het 'higgsdeeltje', een elementair deeltje dat alle andere deeltjes massa geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl