NOS NieuwsAangepast

Ebolabesmetting Spanje raadsel

Het is nog onduidelijk hoe een Spaanse verpleegster ebola heeft kunnen oplopen bij de behandeling van een patiënt. De Spaanse autoriteiten onderzoeken waarom voorzorgsmaatregelen niet hebben gewerkt.

Op een persconferentie gisteravond zei de Spaanse minister van Volksgezondheid dat het verpleegkundig personeel er alles aan doet om direct contact met patiënten te vermijden. Zo moeten er twee overalls, handschoenen en beschermende brillen worden gedragen.

De 44-jarige verpleegster liep het virus op toen ze een besmette missionaris behandelde in een ziekenhuis in Madrid. Ze was twee keer in de kamer van de man; een keer toen hij nog leefde en een keer toen hij was overleden. Ze was niet direct betrokken bij de verzorging van de patiënt, maar ruimde besmet materiaal als medisch gereedschap op.

Vakantie

Toen de man was overleden, ging de vrouw op vakantie. Het is nog niet bekendgemaakt waarnaartoe.

Omdat ze met een ebola-patiënt had gewerkt, controleerde de vrouw twee keer per dag haar temperatuur. Toen ze een week geleden merkte dat ze verhoging had, vond het ziekenhuis de symptomen niet zo alarmerend dat opname nodig was. Toen haar situatie verergerde, meldde de vrouw zich zondag alsnog bij een ziekenhuis.

Spanje onderzoekt met wie de vrouw in de tussentijd contact heeft gehad. Haar man en dertig collega's worden in ieder geval scherp in de gaten gehouden.

Boosheid en schaamte

De vrouw zelf maakt het naar omstandigheden redelijk. Ze heeft alleen koorts en is stabiel, volgens de laatste berichten. Ze is opgenomen in hetzelfde ziekenhuis waar ze eerder de missionaris behandelde.

In Spanje is fel gereageerd op het geval, de eerste besmetting die buiten West-Afrika gebeurde, zegt correspondent Jessica van Spengen. "Mensen eisen op sociale media het aftreden van de minister van Volksgezondheid. Ze snappen niet hoe het kan dat een patiënt wordt teruggevlogen uit Afrika en dan iemand in Spanje besmet. Ze schamen zich ook dat dat in Spanje kon gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl