NOS SportAangepast

Turnsters mogen dromen van Rio

De Nederlandse turnsters maakten op de WK in Nanning indruk door in de landenwedstrijd als tiende te eindigen. Dat was niet genoeg voor de finale, maar zorgde wel voor een opgetogen bondcoach Gerben Wiersma.

"Tiende is gewoon super. Meer dan we hadden verwacht", sprak de bondscoach na de landenwedstrijd. "We willen een structureel toptwaalf-land in de wereld zijn en we laten zien dat we daarbij horen. Het is een mooie indicatie, maar dat neemt niet weg dat de kaarten volgend jaar weer opnieuw geschud gaan worden. De verschillen zijn klein, dus er is werk aan de winkel."

Voorzichtig dromen

Met de tiende plaats mag de Nederlandse vrouwenploeg voorzichtig dromen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De turnsters zijn nu geplaatst voor de WK van volgend jaar in Glasgow. De beste acht van dat toernooi kwalificeren zich voor Rio, de nummers negen tot en met zestien strijden het jaar daarop om nog eens vier olympische tickets.

Alleen exceptionele turntalenten als Epke Zonderland slagen erin zich individueel voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Daarom is de landenwedstrijd voor de Nederlandse turnsters zo belangrijk, stelt de bondscoach: "Voor Nederlandse turnsters is het eigenlijk heel simpel: als ze naar de Olympische Spelen willen, dan zullen ze dat via het team moeten bereiken."

Niet te vroeg juichen

Te vroeg juichen is er voor de turnsters echter niet bij. Vier jaar geleden werd de vrouwenploeg negende op de WK in Rotterdam, maar ging het een jaar later alsnog mis met een dertiende plaats en een mislukt kwalificatietoernooi. "We moeten ons vooral niet gek laten maken", is de les die bondscoach Wiersma daaruit trekt.

"Het grote verschil is wel dat we na Rotterdam allemaal heftige blessures hadden. Nu stappen we allemaal weer fit in het vliegtuig terug. Dat betekent dat we een goede opbouwperiode naar Glasgow kunnen pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl