NOS NieuwsAangepast

Eerste ebolabesmetting in Europa

Voor het eerst is iemand in Europa besmet geraakt met ebola. Het is een Spaanse verpleegkundige. Ze werkt in een ziekenhuis in Madrid en verzorgde daar de met ebola besmette Spaanse geestelijke Manuel García Viejo.

Viejo raakte besmet in Sierra Leone en werd daarop voor behandeling overgebracht naar Spanje. Hij overleed op 25 september in het ziekenhuis in Madrid.

De verpleegkundige is nu twee keer getest en daaruit blijkt dat ze besmet is. Het is niet eerder voorgekomen dat iemand in Europa door een ebolapatiënt is besmet.

Vakantie

De verpleegkundige zou 44 jaar zijn. Ze werkt al 15 jaar in het ziekenhuis.

Ze is twee keer in de kamer geweest bij de missionaris. Na zijn overlijden ging ze op vakantie, waarheen is niet bekendgemaakt. Op 30 september kreeg ze koorts. Niet duidelijk is waarom daar in eerste instantie niets mee gedaan is.

Onderzocht wordt of ze op vakantie andere mensen heeft besmet. Volgens de autoriteiten is de kans daarop klein. Het virus wordt overgedragen via lichaamssappen, zoals ontlasting en bloed.

De vrouw is getrouwd. Ze heeft geen kinderen. Er wordt onderzoek gedaan in haar huis.

Afgesloten

Volgens de autoriteiten is de zesde verdieping van het ziekenhuis, waar de missionaris werd behandeld, steeds afgesloten geweest. Personeel dat er werkte, droeg twee overalls, twee paar handschoenen en een veiligheidsbril.

Nederlandse ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen treden geen extra protocollen in werking naar aanleiding van de Spaanse ebola-besmetting. "We hanteren al de maximale beschermende maatregelen", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "We wachten nog op een rapportage uit Spanje over hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl