NOS NieuwsAangepast

Vreemde frontlinie Koerden en IS

"Het is een van de bizarste frontlinies die ik ooit heb gezien", zegt correspondent Sander van Hoorn. Hij staat bij een brug in het dorpje Mala Abdula, 30 kilometer ten westen van Kirkuk in het Koerdische deel van Irak. Een paar meter verderop, aan de andere kant van de brug, wappert de zwarte vlag van Islamitische Staat.

De strijdende partijen in het gebied staan zelden zo dicht op elkaar, zegt Van Hoorn. "Hier zie je meestal dat er honderden meters tussen de stellingen van de Koerden en IS zitten."

Het was vandaag rustig aan het front, zegt Van Hoorn. "Hier hebben ze zich ingegraven. Daar komt nog bij dat het momenteel Offerfeest is. Dat is een groot feest in de islam, en dat wordt aan beide kanten van de brug gevierd."

Ongelovige

Zowel de Koerden als de IS-strijders zijn namelijk soennieten. "Als ze samen naar Mekka zouden gaan voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart, zouden ze naast elkaar kunnen lopen", zegt Van Hoorn.

De lokale commandant heeft daar een hard hoofd in: "Ze zouden mij nooit accepteren. Ik ben dan wel soenniet, maar ook Koerd. In hun ogen ben ik daarom een ongelovige."

Dat is precies waarom de commandant op zijn hoede is: "Vergis je niet, hier kan elk moment wat gebeuren. Aan de andere kant zitten zwaarbewapende manschappen van IS. Af en toe schieten ze met mortieren."

Bombardementen

De commandant is blij met de luchtaanvallen van de Westers-Arabische coalitie op IS-doelen, waaraan ook Nederlandse F-16's meedoen. "Alle hulp is welkom, ook die uit Nederland. Ze zouden IS hier aan de overkant kunnen bombarderen, maar dat bepaalt ons commandocentrum in Erbil."

De IS-strijders lijken zich bewust van een verhoogd risico, nu er luchtaanvallen worden uitgevoerd. De zwarte vlag op de brug is nog de enige die te zien is. "Verderop in het dorp aan de overkant stond er een op het grote schoolgebouw, maar die hebben ze nu weggehaald", zegt de commandant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl