NOS NieuwsAangepast

Klopjacht op mensensmokkelaars

De Duitse politie heeft de jacht geopend op smokkelaars van vluchtelingen. Er komen grote aantallen vluchtelingen naar Duitsland. En daar verdienen smokkelaars kapitalen mee.

Het aantal vluchtelingen neemt sinds het begin van de Syrische burgeroorlog flink toe. Vorig jaar kwamen er 110.000 vluchtelingen naar Duitsland. Dit jaar wordt het dubbele aantal verwacht. Veel van die vluchtelingen betalen smokkelaars duizenden euro's om hen naar Duitsland te brengen.

De politie wil een einde maken aan dit soort praktijken. "Het zijn misdadigers die misbruik maken van mensen in nood", zegt Rainer Scharf van de grenspolitie. Correspondent Wouter Meijer ging met hem mee op patrouille.

Tienduizend euro

Vroeg in de ochtend, op een parkeerplaats langs de snelweg in Beieren, stuit de politie op vier asielzoekers uit Syrië. Ze zien er moe uit. Tegen betaling van 10.000 euro per persoon konden ze meerijden met een vrachtwagenchauffeur. Die smokkelde hen via Istanbul en Bulgarije naar Duitsland. Van deze man ontbreekt elk spoor.

Hij is niet de enige chauffeur die er alles aan doet om uit handen van de politie te blijven. Naast het politiebureau staan zestig auto's die in beslag zijn genomen wegens mensensmokkel, vertelt agent Scharf.

Tolk

Op het politiebureau neemt hij vingerafdrukken af van de Syriërs. Die zijn opgelucht dat ze eindelijk worden geregistreerd, zo vertaalt een tolk. "We zijn gevlucht voor de oorlog in ons land. Ik hoop dat ik hier een uitkering krijg en kan gaan studeren, zodat ik een goede toekomst op kan bouwen", vertelt een van de mannen.

Boos

Dit kan niet zo doorgaan, vinden steeds meer Duitsers. Politici zijn boos op EU-landen die de vluchtelingen laten passeren.

In dit geval heeft Bulgarije de Syriërs laten doorreizen. "Duitsland is daardoor een van de landen waar veel vluchtelingen terechtkomen", zegt parlementslid Otto Lederer van de CSU. "Er moeten afspraken worden gemaakt om ze eerlijker over de EU te verdelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl