NOS VoetbalAangepast

"Bij Clasie komt er geen muis door"

Passie en beleving waren de sleutelwoorden zondag tijdens Studio Voetbal. De gasten waren eensgezind in hun mening dat het gelijkspel van Ajax (0-0 tegen PEC Zwolle) te wijten was aan een gebrek aan enthousiasme.

Clubs als PEC Zwolle, Cambuur en Go Ahead Eagles weten volgens Jan van Halst, Jan Mulder, Sjoerd Mossou en Gertjan Verbeek een tekort aan kwaliteit te compenseren door werklust en beleving.

"Als je wilt laten zien dat je titelaspiraties hebt, dan verwacht je een Ajax dat Zwolle onder druk gaat zetten", oordeelde Verbeek, refererend aan het inspiratieloze spel van de landskampioen. "Dan verwacht je een ploeg die kort dekt, met de linies dicht op elkaar. Een ploeg die tegen de middenlijn aan verdedigt, bij wijze van spreken. Daar was niets van te bekennen. Het was een open wedstrijd en er werd veel te veel ruimte gegeven. Dat kun je Ajax meer verwijten dan Zwolle."

"Feyenoord zekerder geworden"

Tegenover het fletse optreden van Ajax stond een overtuigende zege van Feyenoord, dat FC Groningen met 4-0 versloeg. Binnen het tijdsbestek van een week boekten de Rotterdammers drie overwinningen. Vooral de rol van aanvoerder Jordy Clasie werd geprezen.

"Je vindt Clasie almaar bij dat centrale duo, want daar moet het dichtzitten. Er komt geen muisje door", aldus Van Halst. "Vanuit deze organisatie is Feyenoord iets zekerder geworden. Als je een wankel elftal hebt, met jonge spelers achterin, dan heb je daar de steun nodig van een ervaren speler."

"AZ is zelf niet integer"

Bij AZ maakte John van den Brom zijn debuut als hoofdtrainer. De soap die Alkmaar de afgelopen weken in zijn greep hield, lijkt zijn einde te naderen. "Maar het is nog niet afgerond", benadrukte Verbeek. "De eisende partij namens Alex Pastoor en de club moeten tot een vergelijk komen en dat is er nog niet. Robert Eenhoorn en Earnest Stewart hebben het over integriteit, maar als iets niet in de kernwaarden van AZ staat, is het integriteit."

"Bij mijn sollicitatie hebben ze me alles over de DSB-affaire verteld. Daar kan ik een boek over schrijven, maar dat neem ik mee in mijn graf. AZ is nu absoluut niet integer geweest. Er blijft niets overeind van het verhaal van AZ en Alex Pastoor is de baan die hij altijd heeft geambieerd kwijt. Er zijn alleen maar verliezende partijen."

"Hiddink heeft vraagtekens opgeroepen"

Maandag komt Oranje weer bijeen in Noordwijk en de gasten hopen op eerherstel. Volgens journalist Sjoerd Mossou heeft Guus Hiddink vooralsnog niet kunnen overtuigen. "In deze eerste periode heeft hij heel veel vraagtekens opgeroepen. Bij spelers, bij stafleden, eigenlijk bij iedereen. Omdat je het gevoel kreeg dat hij het een beetje onderschatte en het op zijn oude manier wilde doen", meent Mossou.

"Wil hij het nog wel echt en straalt hij nog wel uit dat hij de honger heeft? Van Gaal zat overal bovenop. Heel die organisatie was ingericht op Van Gaal, van de scouting tot de materiaalman. Het is niet zo'n goed team dat je ze gewoon een beetje kan laten voetballen. Hiddink is toch een man die het altijd net wat losser heeft gedaan. Ik denk dat hij er niet aan ontkomt dat hij het allemaal strakker moet aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl