NOS NieuwsAangepast

"F-16's NL vallen deze week aan"

De Nederlandse F-16's zullen komende week hun eerste bombardementen uitvoeren boven Irak. Dat zegt commodore Eichelsheim, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inbreng bij de strijd tegen IS.

"Ergens in de loop van deze week zullen de bombardementen met onze eigen F-16's kunnen starten", zei de militair in Nieuwsuur.

Bij de vluchten van zondag werden nog geen wapens ingezet. "De bedoeling was dat we een test zouden uitvoeren om te kijken of we de procedures goed kunnen uitvoeren. Deze hebben we glansrijk doorstaan en dat betekent dat we vanaf dit moment klaar zijn om operaties uit te voeren."

Commandocentrum

Wanneer de Nederlandse F-16's precies hun eerste doelen zullen aanvallen, wordt bepaald door het commandocentrum van de missie in Qatar. Vanuit dat land leidt de VS de internationale strijd tegen IS.

"In Qatar zit de planningslocatie, waar de coalitie kijkt welke doelen moeten worden uitgeschakeld. Daar komt alle informatie over de doelen samen en wordt gekeken welke wapens beschikbaar zijn en welke vliegtuigen die kunnen vervoeren. Daar zit ook Nederlands personeel dat meedenkt over de inzet van onze F-16's."

België

Nederland doet met een aantal andere landen mee met de internationale coalitie tegen IS. Onder leiding van de Verenigde Staten doen onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, België en een aantal Arabische landen mee met de bombardementen.

Belgische F-16's hebben zondag al hun eerste doelen aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl