NOS NieuwsAangepast

Grote verschillen bij huishoudhulp

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten bij de vergoeding van huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit een steekproef van de NOS onder twintig gemeenten. Sommige gemeenten blijven de kosten van de huishoudelijke hulp in 2015 voorlopig nog vergoeden. In andere plaatsen draaien mensen die er gebruik van maken vanaf januari al zelf voor de kosten op.

Daarmee wordt duidelijk dat het straks afhangt van je woonplaats of en hoelang de gemeente nog betaalt. De ingrepen zijn het gevolg van bezuinigingen van het Rijk. Het kabinet heeft besloten 28 procent te bezuinigen op de huishoudelijke hulp.

Het gaat om de vergoeding voor de eenvoudigste vorm van schoonmaakhulp, de zogenoemde Huishoudelijke Hulp 1. Zo'n 400.000 Nederlanders maken voor gemiddeld drie uur per week gebruik van deze hulp. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij huishoudelijke taken als ramen lappen, de was doen en boodschappen doen.

Bezuiniging

De verschillen in het land zijn groot. Zo moeten inwoners van de gemeenten Achtkarspelen (Friesland) en Valkenswaard (Noord-Brabant) de huishoudelijke hulp met ingang van het nieuwe jaar zelf betalen. In de stad Groningen gebeurt dat pas een jaar later. Ook voor de inwoners van de Groningse Westerkwartiergemeenten stopt de huishoudelijke hulp, maar mensen die er nu gebruik van maken, kunnen dat blijven doen tot 1 juli 2015.

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 vrij om van de huishoudelijke hulp een algemene voorziening te maken. Dat wil zeggen dat de hulp voor iedereen beschikbaar is tegen een lager tarief. Mensen met een laag inkomen kunnen de rekening van de huishoudelijke hulp geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen via de bijzondere bijstand.

Dienstencheque

Er zijn plannen vanuit de branchevereniging ActiZ en de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid om een zogenoemde dienstencheque in te voeren. Hiermee zouden inwoners een voucher kunnen kopen om de huishoudelijke hulp gedeeltelijk te betalen. Deze kan vervolgens door de gemeente worden aangevuld. Gemeenten en zorgorganisaties hebben tot half oktober de tijd hiervoor hun plannen in te dienen bij de twee ministeries.

In een reactie laat staatssecretaris Van Rijn weten dat gemeenten vrij zijn hun eigen keuzes te maken en dat voor mensen die nu gebruik maken van de huishoudelijke hulp een overgangsregeling moet gelden.

Reacties kunt u sturen naar josephine.truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl