NOS SportAangepast

Hockeyklassieker onder spanning

Ze zijn de succesvolste hockeyclubs van Nederland: Amsterdam en Bloemendaal. Maar dit seizoen zit de klad er flink in bij beide grootmachten. Zondag staan ze in de vijfde speelronde van de competitie tegenover elkaar in de klassieker. En die wedstrijd werpt zijn schaduw vooruit. Het duel drukt zelfs de échte topper, die tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Kampong en Oranje Zwart, naar de achtergrond.

Zowel voor Amsterdam als voor Bloemendaal is de wedstrijd van komende zondag van cruciaal belang. De ploeg die verliest, weet een ding zeker: dat ze een jaar lang in de achtervolging kunnen. En dat is zo vroeg in het seizoen een trieste conclusie voor beide teams.

Twee dramatische jaren

Amsterdam staat na vier wedstrijden zevende, met slechts vier punten uit vier duels. En dat in het jaar dat alles beter moest voor de 21-voudig landskampioen. Na twee dramatische jaren waarin de Amsterdammers de play-offs misten, is er onder leiding van de Australische wereld- en olympisch kampioene Alyson Annan een nieuwe start gemaakt.

Maar soepel gaat dat allerminst. Er werd gelijkgespeeld tegen degradatiekandidaat Tilburg en daarna ging het mis tegen Kampong en Oranje Zwart. De net aangetrokken strafcornerspecialist Justin Reid-Ross is eigenlijk het enige lichtpuntje bij de Amsterdammers. De vijf goals die Amsterdam tot dusver dit seizoen maakte, kwamen alle vijf van zijn stick. En alle vijf keer scoorde Reid-Ross uit een strafcorner. "Op deze manier halen we de play-offs niet", verzuchtte Alyson Annan vorige week op hockey.nl.

Uitstekende seizoenstart verprutst

Ook bij tegenstander Bloemendaal heerst er bepaald geen hosanna-stemming. De ploeg verprutste afgelopen weken eigenhandig een uitstekende seizoenstart. Na drie overwinningen op rij tegen de mindere goden werd er verloren van Kampong en Rotterdam. Daardoor zakte de ploeg van de tweede naar de vierde plek.

Vooral de nederlaag tegen Rotterdam deed pijn. Ook bij routinier Rogier Hofman: "Ik denk dat iedereen bij zichzelf te rade moet gaan wat hij allemaal beter kan doen en wat er beter moet. Want op deze manier gaan we de belangrijke wedstrijden niet winnen."

Het zet de druk er voor dit weekend in elk geval goed op voor beide teams. Spanning lijkt dus gegarandeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl