NOS VoetbalAangepast

"Geen Dost, ik ben Wout Weghorst"

Vrijdag was hij de grootste verrassing in de selectie van Jong Oranje, zaterdag groeide hij uit tot de grote man bij Heracles Almelo tegen NAC Breda. Met een slim uitgelokte strafschop en een echte spitsengoal zette Wout Weghorst Heracles op het spoor van de eerste zege in dit eredivisieseizoen (6-1).

"Wat een avond. Hier hebben we als club naar gesnakt", was de reactie van de 22-jarige spits. "We spraken af om druk te zetten. Vol gas er bovenop. Dat hebben we dit seizoen al vaker gedaan, maar vanavond wordt het eindelijk beloond."

"Ging voor de pingel"

Binnen tien minuten ging Weghorst naar het kunstgras na een duel met NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar. Strafschop, misschien wel versierd. "Ik ging voor de pingel, ja, dat klopt", bekende Weghorst. "Ik kwam erg dicht op de keeper en zag hem erin vliegen. Volgens mij was er wel contact."

Met zijn derde treffer, de 3-0 kort voor rust, heeft Weghorst nu al evenveel doelpunten als Bas Dost in diens eerste seizoen. "Ik heb die vergelijking vaak gehoord, maar ik ben Wout Weghorst."

Amateur met ambitie

Hij klinkt als een zelfbewuste prof. Toch speelde Weghorst op zijn achttiende nog in de derde klasse bij de amateurs uit NEO uit Borne. Na een goed seizoen bij hoofdklasser DETO uit Vriezenveen mocht hij in 2011 een week op proef komen bij Heracles. Hij slaagde er niet in een contract te verdienen in Almelo, maar Willem II zag wel iets in de lange, kopsterke spits.

In Tilburg kwam hij niet verder dan de beloften. Een terugkeer naar de amateurs dreigde. Gelukkig kwam er een telefoontje uit Drenthe. Uit Emmen.

Ontslagbrief

In twee seizoenen bij FC Emmen kwam Weghorst tot het respectabele aantal van negentien doelpunten in 62 wedstrijden. Toch moest hij het vooral doen met invalbeurten. In juni kreeg Weghorst een ontslagbrief in de brievenbus.

Door het ontslag kreeg de spits uit het Twentse Borne de kans om zich opnieuw bij Heracles in de kijker te spelen. Echter niet als basiskracht; die rol was bedacht voor de Zweed Denni Avdic. Wat maakte het uit? Weghorst maakte deel uit van de eredivisie, daar was het hem altijd om te doen geweest.

Tranen

In de eerste weken laten de Almeloërs geen moment zien dat ze ook thuishoren in de eredivisie. De club heeft bewust routiniers aangetrokken om degradatie te ontlopen. Toch gaan de eerste zeven wedstrijden allemaal verloren. Het kost trainer Jan de Jonge de kop.

John Stegeman, dan nog interim-trainer, geeft Weghorst in de vijfde speelronde zijn eerste basisplaats. Tegen landskampioen Ajax in de Amsterdam Arena speelt Heracles nog een van zijn betere wedstrijden. Kort voor tijd brengt Wout Weghorst met een krachtige kopstoot zelfs de spanning terug in de wedstrijd.

Heracles verloor met 2-1, maar voor Weghorst voelde het als een overwinning. Met het shirt van Lasse Schöne om zijn schouders en de tranen in de ogen stapte hij van het veld. "We hadden er niks aan natuurlijk. Maar voor mij persoonlijk was het wel een kleine overwinning. Dit heb ik toch maar mooi bereikt."

Volledige overgave

Het typeert de voetballer voor wie een loopbaan in het profvoetbal niet vanzelfsprekend is. Die onbevangenheid resulteerde ook al in de openingstreffer tegen FC Twente. Sinds de wedstrijd tegen NAC weet Weghorst ook wat winnen is in de eredivisie.

Maandag meldt Weghorst zich bij Jong Oranje voor de play-offs tegen Portugal die de ploeg naar de EK moeten brengen. "Hij kan iets extra's brengen", zo motiveerde bondscoach Adrie Koster zijn keuze. Waar die extra's uit bestaan? "Volledige overgave en volledige inzet", aldus Weghorst. En doelpunten natuurlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl