NOS SportAangepast

Dubbeldam: dit geeft bepaalde rust

Tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro is ruiter Jeroen Dubbeldam verzekerd van Zenith SFN, het toppaard waarmee hij onlangs twee wereldtitels veroverde. Ondanks veel interesse uit het buitenland verkoopt Springpaarden Fonds Nederland de 10-jarige ruin niet.

Jeroen Dubbeldam, ben je opgelucht?"Ja, zeker. Het geeft een bepaalde rust. In het verleden heb ik voor een groot kampioenschap toch al een paar keer meegemaakt dat mijn beste paard wegviel door verkoop."

"Het is nu nog te vroeg om de planning te maken voor Rio, maar ik weet in ieder geval dat ik 'm kan maken zoals ik zelf wil. Ik hoef niet meer bang te zijn dat Zenith door zijn goede prestaties zal wegvallen."

Heb je je daar zorgen over gemaakt?"Nou, we weten hoe het werkt in dit wereldje. Nee, zorgen niet, maar het speelt wel in je achterhoofd. Want blijft die onzekerheid, dan moet je toch ook al gaan uitzien naar andere paarden die er dan zouden kunnen staan."

"Dat moeten we trouwens toch wel blijven doen, want ondanks de zekerheid die ik nu krijg, kan een paard gewoon geblesseerd raken of niet in vorm zijn. Wat ik nu heb, is in ieder geval de grootste zekerheid."

Wat doet Springpaarden Fonds Nederland voor jou?"Dit is het tweede paard dat ik voor het springfonds rij. Het eerste paard was Utascha. Daar was Eric van de Vleuten mee opgehouden en ik moest 'm opnieuw in de markt zetten voor de verkoop. Dus dat wist ik. Dan ga je ook anders te werk met zo'n paard. Ze is goed verkocht naar Qatar. Dat was goed voor beide partijen."

"Zenith is echt een ander verhaal. Die is bij mij terechtgekomen met als doel Rio 2016. Dat we zo snel succes zouden hebben, daar had niemand rekening mee gehouden."

Sommige certificaathouders smeden het ijzer als het heet is."Precies. Daar kwam bij mij ook de twijfel naar boven. De WK waren voor mij een ongelooflijk piekmoment. Beter kan het niet. Dus ik had wel zoiets van: was dit het? Eén keer belangrijk zijn voor mij en het Nederlands team of blijven ze bij hun plan? Het laatste is het geval en dat is voor mijn sportcarrière natuurlijk heel erg belangrijk."

Zijn alle certificaathouders blij?"Ik hoop het wel. Daar ga ik wel vanuit. Ik denk toch wel dat ze het hier met elkaar over gehad hebben intern. Als ik ook zie hoeveel mensen erbij waren bij de WK in Cannes, en hoe ze ervan genoten hebben, dan denk ik dat iedereen dit zal toejuichen."

Wat kunnen we dit weekend bij de Nations Cup-finale in Barcelona van jou en Zenith verwachten?"Het voelt heel goed. Zenith is heel fris. Hij heeft na de WK drie, vier weken geen concours gehad. Barcelona wordt de eerste keer. Hij begint daar weer op nul. Wat in het verleden is gebeurd, dat telt niet meer. Helaas. Iedereen zal ons willen verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl