NOS NieuwsAangepast

'Baby Doc' in Haïti overleden

In Haïti is oud-dictator Jean-Claude Duvalier ('Baby Doc') overleden aan een hartaanval. Hij regeerde het Caribische land vijftien jaar, tot 1986.

Duvalier was nog maar 19 toen hij aan de macht kwam. Dat was in 1971, toen zijn vader François Duvalier plotseling overleed. 'Papa Doc' was een meedogenloze dictator geweest, die met zijn knokploegen, de beruchte Tonton Macoutes, politieke tegenstanders liet verdwijnen.

Hoop

In 1971 bestond in Haïti de hoop op een gematigder bewind en meer vrijheden voor de bevolking, maar die kwamen er niet. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn tijdens het bewind van de twee Duvaliers zo'n 30.000 Haïtianen vermoord.

Ook verdwenen er miljarden uit de staatskas naar het buitenland. Op den duur werd het straatarme land vrijwel helemaal afhankelijk van steun uit de VS, van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds.

In 1986 kwam de bevolking in opstand en vluchtte Jean-Claude naar Frankrijk.

Ballingschap

Na een kwart eeuw ballingschap in Frankrijk keerde hij in 2011 onverwacht terug in Haïti, waar hij weer de politiek in wilde. Hij werd aangeklaagd voor corruptie, diefstal en verduistering van fondsen tijdens zijn bewind.

In 2012 werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Tot een veroordeling is het niet gekomen, omdat de advocaat van Baby Doc bij herhaling in beroep ging.

Jean-Claude Duvalier werd 63 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl