Nederland ICT-koploper Europa

Nederland is koploper in Europa wat betreft investeringen in telecom en internet. In de ontwikkeling van de infrastructuur is vorig jaar voor 525 euro per huishouden geïnvesteerd, in totaal bijna vier miljard.

Dat is veel meer dan in omliggende landen en ook veel meer dan in eerdere jaren. Dat blijkt uit De staat van telecom, een onderzoek van Nederland ICT, de branchevereniging voor ICT-bedrijven. Het is voor het eerst dat deze staat is gepubliceerd.

De infrastructuur is zo uitgebreid dat ieder huishouden in Nederland toegang heeft tot breedbandinternet. Meer dan 90 procent heeft snel breedbandinternet. Ook is er in nagenoeg het hele land toegang tot mobiele netwerken.

Onmisbaar

Voor consumenten zijn de breedbandnetwerken onmisbaar geworden. Negen op de tien huishoudens heeft een breedbandabonnement.

Begin dit jaar zaten er 10,4 miljoen smartphones en 790.000 laptops en tablets op het mobiele netwerk, bijna 6 procent meer dan begin 2013. Daarnaast zijn er 9 miljoen andere mobiele telefoons in gebruik.

Er wordt veel meer gebruik gemaakt van het mobiele netwerk voor mobiel dataverkeer. Begin dit jaar was dat 61 procent meer dan begin vorig jaar. Per smartphone werd in drie maanden tijd gemiddeld 12 MB per dag aan data verstuurd. Dat staat gelijk aan 116 foto's delen via Whatsapp.

De stijging voor dit jaar stond na zes maanden op 56 procent.

Verkeerslichten

De infrastructuur is niet alleen belangrijk voor mobiele communicatie. Er zijn 1,3 miljoen andere apparaten die via het mobiele netwerk verbinding maken, zoals navigatie-apparatuur, auto's en slimme energiemeters.

Ook bediening van verkeersinstallaties of camerabewaking van bushokjes, bruggen en sluizen gaat steeds vaker via een vaste of mobiele aansluiting. Daarnaast werken grote systemen als waterzuiveringsinstallaties en hoogspanningscentrales er steeds meer mee. Dat bevordert doorstroming in het verkeer, energiezuinigheid en veiligheid en vermindert de CO2-uitstoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl