NOS VoetbalAangepast

De hervormingen van Champagne

Jérôme Champagne wil, mocht hij in mei 2015 verkozen worden tot FIFA-voorzitter, een einde maken aan de voorspelbaarheid in het hedendaagse voetbal. Champagne doelt daarmee op het feit dat geld een steeds bepalender rol in het voetbal gaat spelen.

"In sommige landen weten we bij het begin van de competitie al wie er kampioen gaat worden", aldus Champagne. De Fransman vindt dan ook dat de FIFA het voortouw moet nemen om een oplossing te vinden.

"De financiële ongelijkheid is een groot probleem, want wat voetbal - en sport in bredere zin - zo magisch maakt, is de onzekerheid van het resultaat. En juist die onzekerheden zijn er tegenwoordig veel minder", stelt Champagne.

Champagne, die tussen 1999 en 2010 al verschillende functies binnen de FIFA vervulde, gaf als voorbeeld het Champions Leagueduel tussen FC Basel en Liverpool van afgelopen woensdag. "De afspraken die er liggen over de tv-gelden zorgden ervoor dat Liverpool acht keer meer geld kreeg dan Basel. Dat moet veranderen."

Goede voorbeeld geven

Champagne geldt als de underdog in zijn strijd met de huidige voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, maar de Fransman is strijdvaardig. "Er zijn veel voorbeelden in de politiek, maar ook in het voetbal waarbij de underdog wint. Wie had bij de Amerikaanse voorverkiezingen gedacht dat Barack Obama zou winnen?"

"Dus ik kan niet garanderen dat ik win. Je kan verkiezingen winnen en verliezen. Dat hoort erbij, maar alles is mogelijk. Daarom blijf ik mijn standpunten verdedigen."

"Mensen eisen meer transparantie, meer verantwoordelijkheid en betere gedragsnormen. In deze tijd van globalisering heerst er een zeker wantrouwen, niet alleen tegen voetbal en sportbonden maar ook tegen regeringen en grote bedrijven. Als we dat vertrouwen willen herstellen, moeten we ons anders gedragen en het goede voorbeeld geven. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl