NOS NieuwsAangepast

Oekraïne koopt gas in Noorwegen

Oekraïne heeft een contract afgesloten met het Noorse energiebedrijf Statoil voor de levering van aardgas. Hoeveel gas de Noren leveren en tegen welke prijs, is niet bekendgemaakt. Het gas wordt via Slowakije naar Oekraïne getransporteerd.

De topman van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz ziet het contract als een belangrijke stap. "We zijn vastbesloten om Oekraïne volledig in de Europese energiemarkt te integreren en werken daarbij samen met de Europese Commissie en andere hoofdrolspelers", zei hij.

Statoil bevestigt de overeenkomst, maar bagatelliseert de betekenis ervan: "Voor Statoil is dit een overeenkomst voor de korte termijn over een relatief kleine hoeveelheid".

Russen

De overeenkomst is pikant, omdat Statoil in 2012 een overeenkomst sloot met de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft over samenwerking bij de energiewinning in het Noordpoolgebied.

Rusland stopte in juni met de levering van gas aan Oekraïne omdat dat land zijn rekeningen niet betaalde. In de periode daarna importeerde Oekraïne gas uit Polen, Hongarije en Slowakije.

Regeling

Vorige maand werd na bemiddeling door de Europese Unie een regeling getroffen. De regeringen van beide landen moeten die nog goedkeuren.

Oekraïne wil minder afhankelijk worden van de leveringen door Rusland, waarmee het na de Russische annexatie van de Krim en door de strijd in Oost-Oekraïne op voet van oorlog staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl