NOS SportAangepast

Volvo Ocean Race vandaag van start

De twaalfde editie van de Volvo Ocean Race gaat vandaag van start in het Spaanse Alicante. Het driejaarlijkse zeilevenement om de wereld eindigt na negen etappes, tien havenraces en 38.739 nautische mijlen (ruim 71.744 kilometer) op 25 juni in Göteborg (Zweden). Vijf dagen eerder komen de zeven deelnemende boten ook nog langs Den Haag.

Ten opzichte van de laatste editie in 2011/2012 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. Zo is er een zogenoemde eenheidsklasse gecreëerd. Dat houdt in dat alle deelnemende teams met een identieke boot moeten zeilen. Ook moeten dezelfde materialen worden gebruikt en mogen de deelnemers niet zelf aan de boten sleutelen, want dat is nu in handen van de organisatie.

Iedereen beschikt dus over precies dezelfde boot. De kwaliteit van de zeilers, het zeemanschap, zal nu meer van invloed zijn op de race. De organisatie verwacht met deze verandering voor meer spanning te kunnen zorgen.

Puntentelling

De puntentelling is ook op de schop gegaan. Voor de inportraces, ook wel havenraces genoemd, wordt een apart klassement opgemaakt dat na afloop van de Ocean Race alleen zal worden meegeteld als teams in zee-etappes op een gelijk aantal punten staan.

Eerder was het nog zo dat met de havenraces punten voor het algemeen klassement konden worden verdiend.

Vrouwenboot

Aan de komende editie zal voor het eerst een vrouwenboot meedoen: Team SCA. Ook zij varen met de boot uit de eenheidsklasse. Het enige verschil met de mannenboten is dat zij met elf vrouwen en een mediavrouw op de boot aanwezig zijn. De mannen moeten het met drie bemanningsleden minder doen.

Naast een Nederlandse boot (Team Brunel) keren er ook weer Nederlandse zeilers terug in de Volvo Ocean Race. In 2011/2012 schitterde Nederland door afwezigheid, maar nu doen er vier Nederlandse zeilers mee, onder wie één vrouw.

De Nederlandse zeilers

Carolijn Brouwer is bij de Zweedse boot SCA de stuurvrouw/wachtleider, bij Brunel zijn de ervaren schipper Bouwe Bekking en voordekker Gerd-Jan Poortman de Nederlandse gezichten. Wouter Verbraak is de navigator van de Deense boot Vestas Wind.

De overige teams in het deelnemersveld zijn: Abu Dhabi Ocean Racing (VAE), Dongfeng Race Team (China), Team Alvimedica (Turkije/VS) en MAPFRE (Spanje).

Van Alicante naar Göteborg

De Volvo Ocean Race voert zoals gezegd van Alicante naar Göteborg, met in het tussenliggende halfjaar stops in Kaapstad (Zuid-Afrika), Abu Dhabi (Verenigde Emiraten), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Rhode Island, Amerika), Lissabon (Portugal) en Lorient (Frankrijk). Tussen Lorient en de Zweedse finishplaats Göteborg wordt Den Haag aangedaan voor een 24-uur durende pitstop.

Drie keer in de geschiedenis won een Nederlandse boot de Volvo Ocean Race. De edities van 1977/1978 en 1981/1982 werden gewonnen door de Flyer, met schipper Conny van Rietschoten. In 2005/2006 ging de eindzege naar ABN AMRO I, met Mike Sanderson aan het roer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl