"Gevecht in Kobani ander spel"

"Het gevecht tussen de Koerden en IS in Syrië verplaatst zich steeds meer naar de randen van de stad Kobani", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. De strijders van Islamitische Staat hebben gezegd dat ze de stad vandaag in handen willen hebben, maar de Koerden denken dat ze Kobani niet hoeven op te geven.

Gaat het IS lukken?

"Het ziet er de laatste dagen wel slechter uit. IS komt gewoon zienderogen dichterbij. Dat geven Koerdische commandanten in Kobani ook toe. Er vallen steeds meer doden aan beide kanten.

Vandaag begint het Offerfeest in de islamitische wereld. IS heeft gezegd dat dit weekend om die reden een mooi moment zou zijn om de overwinning in Kobani definitief op te eisen. 'Dit weekend bidden we in jullie moskeeën', zeggen ze.

Tegelijkertijd zijn de Koerdische commandanten in de stad nog vrij zelfverzekerd. Ze denken dat zodra IS in de stad moet vechten, het spel weer heel anders wordt. Een spel waar Koerden goed in zijn. Die strijders, voornamelijk Syrische Koerden en PKK-strijders uit Turkije, zijn goed in de guerrilla. Ze hebben veel minder vuurkracht, maar één-op-één in kleine ruimten heeft IS niet zoveel aan tanks en zwaar geschut."

Er zijn toch ook luchtaanvallen? Zijn die niet effectief?

"Tot nu toe niet echt. Gisteravond zijn er voor zover duidelijk vier luchtaanvallen op stellingen van IS geweest. Het is niet zeker of dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren of andere coalitiegenoten. Maar het is heel lastig voor de coalitie. IS beweegt zich in kleine groepen razendsnel door het land.

In de rest van Syrië worden bijvoorbeeld commando-centra en olieraffinaderijen gebombardeerd. Dat zijn redelijk helder te definiëren doelen. Rondom Kobani moet je op een heel kleine ruimte kunnen bombarderen en precies weten wat je doet. Het is lastig om IS echt goed te raken. Het voordeel is wel dat er in het gebied nog maar weinig burgers zijn."

Turkije? Laten die toe dat Kobani misschien valt?

"De Turkse premier heeft gezegd dat Turkije er alles aan zal doen om te voorkomen dat Kobani valt. De Turkse regering heeft nu ook een mandaat om Syrië zelfs binnen te gaan als het nodig is. Je zou denken: het land gaat optreden, maar Turkije heeft weinig mogelijkheden. We hebben ook niet gehoord wat ze dan gaan doen om Kobani te helpen. Het Koerdische leger is een lastige partner voor Turkije. Ik denk dat de Koerden het voorlopig niet echt van de Turken moeten hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl