NOS NieuwsAangepast

IS onthoofdt weer Britse gijzelaar

De terroristische groepering IS heeft een video online gezet waarin te zien is hoe de Britse gijzelaar Alan Henning wordt onthoofd. Het is eenzelfde video als waarin de andere IS-onthoofdingen te zien zijn, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn.

Voor Henning werden ook al drie andere gijzelaars van Islamtische staat onthoofd. Twee Amerikaanse journalisten: James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines.

De Britse Alan Henning op een archieffoto in een vluchtelingenkamp voor Syriërs - AFP

Andere gijzelaar

IS dreigt in de video weer een andere gijzelaar te doden, de Amerikaan Peter Kassig. Kassig is een oud-militair die Syrische vluchtelingen helpt. Hoeveel mensen de moslimterroristen nog gegijzeld houden, is onduidelijk.

Henning is 47 jaar en werd in december ontvoerd toen hij medicijnen naar een ziekenhuis in Noordwest-Syrië bracht. In een audioboodschap, die hij eind september naar zijn familie stuurde, smeekte hij om zijn leven. Henning was ook te zien in de video waarin IS een andere gijzelaar onthoofdde, David Haines. Het jihadleger dreigde toen al hem te gaan doden.

Geen spion

"We begrijpen niet waarom de leiders van Islamitische Staat nog altijd dreigen Alan te doden", zei Barbara Henning, nadat ze de boodschap van haar man had gekregen.

Volgens haar heeft een islamitische rechtbank bepaald dat haar man geen spion was, dus geen bedreiging vormt. "Ik vraag IS te luisteren naar de uitspraak van hun eigen rechters. Laat Alan alsjeblieft gaan", smeekte ze toen. Ook Britse moslimleiders pleitten in een open brief in de krant voor de vrijlating van Henning.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl