NOS VoetbalAangepast

Uitgekotst bij Zwolle, geliefd bij Ajax

Een goede coach heeft zelden een slechte assistent. Frank de Boer coachte Ajax naar vier landstitels, maar Frank de Boer zal de laatste zijn om zelf alle eer op te strijken. "Hennie heeft kwaliteiten die ik niet heb."

Met "Hennie" doelt De Boer op Hennie Spijkerman, al vier jaar zijn trouwe metgezel in de dug-out. Vooral op het organisatorische vlak vult de geboren Zwollenaar de Ajax-trainer aan. "Hennie heeft zoveel ervaring als trainer. Hij is goed in staat een training te leiden", zegt De Boer.

Het is ook op voordracht van De Boer dat Spijkerman in 2013 voor vier jaar bijtekende in Amsterdam. De Boer: "Ik denk dat wij goed bij elkaar passen. Of ik hem in de toekomst bij een andere club ook als assistent wil? Ik zou hem wel graag meenemen ja."

Weggepest in Zwolle

Hoe raar kan het lopen. Spijkerman, in de jaren negentig als coach begonnen bij de amateurs van Rohda Raalte en daarna trainer van onder meer Urk en Emmen, was tussen 2003 en 2006 coach van FC Zwolle. Met die club degradeerde hij uit de eredivisie, waarna hij zo'n beetje alles meemaakte wat je als coach niet mee wil maken. Supporters hadden het op hem gemunt.

Zoals dagblad Trouw het in 2006 optekende: Veiligheidsmensen raadden Spijkerman aan een sluiproute naar huis te nemen. Hij werd op marktplaats.nl aangeboden, zijn auto werd ondergekotst en de tuin lag bezaaid met toiletpapier.

Spijkerman zelf zei over die tijd: "Ik durfde amper de deur uit." Hij leed aan pleinvrees, bezocht een mentaal begeleider en ging op 'uitblaasvakantie', totdat hij een telefoontje kreeg van een oude bekende, Henk ten Cate. Spijkerman kende hem nog van zijn tijd bij Go Ahead Eagles. Bij die club stond hij tot zijn 27ste onder de lat, voordat hij gedwongen door blessures moest stoppen met voetballen.

Het was Ten Cate die Spijkerman een doorstart gaf in de voetbalwereld. Hij haalde hem als assistent naar Amsterdam.

Vijf titels?

Nadat Ten Cate in 2008 vertrok bij Ajax, werd Spijkerman scouting-coördinator. En na uitstapjes bij Haarlem en Ajax Cape Town, haalde De Boer hem in 2011 terug naar de dug-out in de Arena. En nu staan er vier landstitels achter zijn naam.

De Boer: "Of hij de ideale assistent is? Ja, ik denk dat we goed bij elkaar passen. Ik ben wat aanvallender ingesteld, ben wat avontuurlijker. Hij is wat defensiever. Dat is juist goed. Hij is ook wat georganiseerder, ik wat impulsiever."

Als het duo Ajax dit seizoen opnieuw naar het kampioenschap loodst, doet het iets dat nog nooit is gebeurd in de eredivisie: vijf titels op rij. Dan moet het om te beginnen zondag (16.45 uur) voorbij de oude club van Spijkerman, PEC Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl