Vermeulen: doorgaan en leren

Leren. Leren. Leren. Het komt steeds terug als je met de bondscoach van de volleybalvrouwen, Gido Vermeulen, praat. Hij is trots op de prestaties van zijn vrouwen bij het WK in Italië. Oranje bood daar toplanden als de Verenigde Staten, Servië en Brazilië goed partij, maar bleek in die wedstrijden ook steeds net niet goed genoeg.

De Nederlandse ploeg is uitgeschakeld voor de volgende rondes van het WK, al moeten er nog twee wedstrijden gespeeld worden. Maar ook tegen Turkije en Bulgarije kan Oranje weer leren, aldus de bondscoach.

"Onze verwachtingen waren hoger"

Een dag na de 3-1 nederlaag tegen Brazilië is het Nederlands team voor de laatste twee duels verkast van Verona naar Modena. Daar nam de bondscoach de tijd om terug te blikken op het toernooi. Dat Oranje tekort kwam tegen de echte wereldtop, dat was toch wel even slikken voor Vermeulen.

Vermeulen: "Onze verwachtingen waren hoger, omdat we dit jaar echt vooruit zijn gegaan. Dus in die zin is het teleurstellend. Als je het relativeert en kijkt welke teams er tegenover ons stonden, en wat het verschil in ervaring is.... Zij hebben vaak al met het hele team twee WK's en een Olympische Spelen gespeeld. Wij staan daar tegenover met een stel jonge, nieuwe meiden en een paar ervaren krachten. Dus op papier is het duidelijk, maar we hadden op meer gehoopt."

"Leren energie te doseren"

Oranje, dat met het aanvallende spel van onder meer Celeste Plak indruk maakte, werd door toplanden als Servië VS en en Brazilië met de neus op de feiten gedrukt. Al zat het verschil volgens Vermeulen vooral in de finesses: "Fysiek, technisch en tactisch kunnen we die ploegen aan. Het gaat er nu nog om te leren je energie te doseren en de grote punten binnen te halen. Daar moet je ervaring in krijgen."

Toch was Vermeulen ook over die duels niet ontevreden. In elke wedstrijd hebben we kansen gecreëerd. Daar zijn we blij mee, dat we er zo dichtbij zijn, maar we balen dat we het dan net niet afmaken."

Vooral passend heeft Nederland nog een flinke weg te gaan om die aansluiting met de wereldtop te vinden. "Het is een bewuste keuze om voor meiden als Celeste Plak, Anne Buijs en Lonneke Sloetjes te kiezen. Ze zijn aanvallend sterk, maar passen bijna niet bij hun club. Dat zal dus nog een aantal jaar duren voordat dat op wereldniveau komt. Maar dat kan eigenlijk alleen nog maar beter worden. Onze aanval is al van wereldniveau. Als we de passing verbeteren dan staan we er. Hoger springen of harder slaan kan je niet leren, passen wel."

Vizier gericht op EK volgend jaar

Ondanks dat het toernooi voor Oranje nog twee wedstrijden duurt, is het vizier van de bondscoach ook al weer gericht op het EK volgend jaar in eigen land. Vermeulen: "We hebben vandaag afspraken met de Russen, de Amerikanen en de Brazilianen gemaakt om volgend jaar oefenwedstrijden tegen ze te spelen. Als wij een serie van drie of vier wedstrijden tegen hun kunnen spelen, leren we dingen die je niet leert op trainingen."

Vermeulen: "Het doel voor het EK volgend jaar is de halve finales. Dan zijn we weer een jaar verder. Hebben we een jaar meer ervaring. Dat moet kunnen."

En wie weet. Bij het laatste EK in eigen land, in 1995, won de Nederlandse ploeg het goud. Dat was toen een ploeg met de piepjonge Elles Leferink en Riëtte Fledderus, die speelden naast routiniers als Cintha Boersma en Henriëtte Weersing. Dus wie weet...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl