NOS NieuwsAangepast

Mensen vertrapt bij hindoefestival

Bij een religieus festival in India zijn 32 mensen omgekomen doordat ze onder de voet werden gelopen. Dat gebeurde in de deelstaat Bihar in het oosten van India. De meeste doden zijn vrouwen en kinderen. Zeker 15 mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident was bij Patna, de hoofdstad van Bihar. Een grote menigte had zich verzameld voor een traditionele verbranding van beelden, om te vieren dat het goede het kwade had overwonnen. Na afloop, toen het publiek ineens massaal vertrok, werden de slachtoffers vertrapt.

Versperde uitgang

De politie in India bekijkt nu camerabeelden om erachter te komen of er iets is gebeurd waardoor het plotselinge, massale vertrek aan het einde van de ceremonie werd veroorzaakt. Volgens een woordvoerder ging in het publiek opeens het gerucht dat er een elektriciteitskabel naar beneden was gekomen op het festivalterrein en verschillende mensen had geraakt.

Volgens ooggetuigen was er bij het evenement weinig licht. Ook konden de mensen maar moeilijk wegkomen doordat marktkramen met religieuze artikelen de weg versperden.

Geregeld mensen vertrapt

Het gebeurt in India vaker dat mensen worden vertrapt bij religieuze gebeurtenissen. Doorgaans zijn er te veel mensen bij elkaar op een te klein terrein. Daarnaast worden er weinig veiligheidsmaatregelen genomen om mensenmassa's onder controle te houden.

In oktober vorig jaar werden in de deelstaat Madhya Pradesh zeker 110 pelgrims onder de voet gelopen toen paniek ontstond op een brug. Het gerucht verspreidde zich dat de brug op instorten stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl