NOS NieuwsAangepast

Midden-Oosten uitvalsbasis coalitie

Nederland gaat vanuit Jordanië luchtaanvallen uitvoeren op Irak. Er staan acht F-16's klaar voor de bombardementen. De coalitie tegen Islamitische Staat bestaat natuurlijk uit veel meer landen. Waar hebben de andere belangrijke spelers hun uitvalsbases?

Verenigde Staten

De Amerikanen opereren vanaf vliegdekschepen in de Perzische Golf en de Rode Zee. Van daaruit schieten ze kruisraketten af en stijgen de gevechtsvliegtuigen op. Verder vertrekken er toestellen vanaf bases in Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit - al doet Amerika daar op verzoek van de gastlanden geheimzinnig over.

België

Ook de Belgen zijn in Jordanië gestationeerd, waarschijnlijk op dezelfde basis als de Nederlanders. Ze hebben twee avonden verkenningsvluchten uitgevoerd en zijn op zondag 5 oktober begonnen met bombarderen.

In totaal zitten er 120 Belgen voor de missie in Jordanië. Het gaat om piloten en om onderhoudspersoneel.

Groot-Brittannië

De Britten hebben hun toestellen gestationeerd op de RAF-basis op Cyprus. Deze week verlieten de Tornado's voor het eerst de basis voor een verkenningsmissie. Tijdens de vlucht kregen ze de opdracht om Koerdische troepen te ondersteunen bij gevechten met IS. De Britten gingen over tot aanvallen op stellingen van de terroristische organisatie.

Frankrijk

De Fransen beschikken over een basis in de Verenigde Arabische Emiraten. Van daaruit heeft Frankrijk al een aantal bombardementen uitgevoerd. De Fransen beperken zich nu nog tot bombardementen op IS-doelwitten in Irak, maar sinds de onthoofding van de Fransman Hervé Gourdel wordt ook nagedacht over uitbreiding van de missie naar Syrië.

Denemarken

De Denen opereren vanuit Koeweit. Gisteren zijn de zeven F-16's richting Koeweit gevlogen. Vier toestellen worden ingezet voor bombardementen, de rest gaat mee als reserve. In totaal zijn er 140 piloten in Koeweit aanwezig. De Denen hebben nog niet gebombardeerd. Wanneer ze daarmee gaan beginnen, is onbekend.

Australië

Half september stuurde Australië al gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten. Zes toestellen zijn gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste missie is uitgevoerd maar er is niet gebombardeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl