NOS NieuwsAangepast

Opstelten: let op je telefoon

Dieven hebben het gemunt op jouw telefoon: elk uur worden in Nederland zeker drie toestellen gestolen, blijkt uit cijfers van de politie. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt daarom met een campagne om diefstal te voorkomen.

Opstelten hoopt dat gebruikers van mobiele telefoons een anti-diefstal-app plaatsen, om het apparaat bij diefstal waardeloos te maken. Onzin, zeggen hackers en andere experts tegen de NOS: dat soort apps kunnen professionele criminelen eenvoudig omzeilen.

Toename diefstallen

De afgelopen jaren is de diefstal van mobiele telefoons sterk toegenomen. Vorig jaar werden ruim 26.000 apparaten als gestolen geregistreerd, ruim een kwart meer dan in 2012.

In de eerste helft van dit jaar zijn meer dan 13.000 telefoons in verkeerde handen gekomen. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk hoger, omdat in veel gevallen geen aangifte wordt gedaan.

Door het installeren van een telefoonblokkering zijn gestolen toestellen op te sporen en op afstand onbruikbaar te maken.

Volgens Opstelten kun je veel doen om diefstal te voorkomen. "Achteloos leggen mensen hun telefoon op de bar van een kroeg of op een tafeltje van een zonnig terras. Dieven leggen er een krant of jas over en voor je er erg in hebt, is hij verdwenen."

Specifiek model

Uit onderzoek van criminoloog Dina Siegel blijkt dat de dieven uit Oost-Europa gericht op pad gaan. "Deze bendes bestaan niet uit amateurs, maar zijn professionele criminele organisaties", zegt ze.

"Opdrachtgevers zitten onder meer in Polen, Roemenië en Bulgarije. Vaak geven ze opdrachten voor een specifiek model, zoals de nieuwe iPhone. Vervolgens worden er 300 à 400 van dat soort telefoons gestolen."

Siegel ontdekte dat gestolen smartphones ook in ons eigen land worden doorverkocht. "In veel gevallen wordt de buit verhandeld op Nederlandse markten. Ik wil niet één bepaalde markt noemen, want het gebeurt overal." Daarnaast worden de telefoons verkocht in Oost-Europa en op internet.

Uitschakelen

De bendes kunnen in Nederland betrekkelijk makkelijk hun slag slaan, zegt Siegel. "De bendes waren eerst vooral actief in Zuid-Europa, maar daar treedt de politie streng op. Daarom zijn ze naar Nederland gekomen. Ze vinden ons naïef en goedgelovig."

Tweakers-hoofdredacteur Wilbert de Vries zet vraagtekens bij de campagne van Opstelten. Volgens hem zijn het juist criminele bendes die de blokkering kunnen uitschakelen. "Uiteindelijk zijn er altijd clubjes die dit kunnen omzeilen. De gelegenheidsdief, de junk, zul je er wel mee afschrikken." Verschillende hackers bevestigen dit aan de NOS.

Opstelten is het niet met de experts eens. "Het heeft geen zin om het überhaupt nog te proberen. Het toestel is waardeloos." Ook schrikt een toestelblokkering voldoende af volgens de minister. "De dief loopt dan tegen de lamp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl