NOS NieuwsAangepast

Overleg Hongkong van de baan

Er komt toch geen overleg tussen de demonstrerende studentenbeweging in Hongkong en het stadsbestuur. Aanleiding zijn opstootjes in de wijk Mong Kok, eerder vandaag. Daarbij raakten enkele betogers gewond.

Bewoners en winkeliers in Mong Kok willen dat de betogers daar vertrekken, zodat winkels weer open kunnen. Ze hebben tenten van demonstranten vernield. Ook waren er vechtpartijen. Op foto's zijn bloedende demonstranten te zien.

"Kans verspeeld"

De studentenraad zegt dat de overheid en de politie de vreedzame betogers hebben laten aanvallen door tegenstanders en leden van de maffia. Ze vinden dat het bestuur van Hongkong de eigen burgers als vijanden behandelt en dat daarmee de kans op een dialoog is verspeeld.

De tegenbeweging Caring Hong Kong Power zou via Facebook hebben opgeroepen tot aanvallen op demonstranten. Wie een tent vernielt en daarvan een foto als bewijs stuurt, kon rekenen op 500 Hongkong-dollar (51 euro). Wie "succesvol chaos veroorzaakt", kan rekenen op het dubbele.

Leung

In Hongkong wordt al een week gedemonstreerd voor meer democratie. Het protest was aanvankelijk alleen van studenten, maar sloeg over naar andere bevolkingsgroepen.

Gisteren zei de hoogste bestuurder in Hongkong, Leung Chun-ying, dat hij met de betogers wilde gaan praten. Daar komt voorlopig dus niets van terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl