NOS NieuwsAangepast

"Laat je nooit leiden door angst"

"Als de angst gaat regeren, doen we toch iets fout", luidt een reactie op Facebook op het bericht dat een school in Etten-Leur een reisje naar Parijs niet laat doorgaan uit angst voor aanslagen van de islamitische terreurorganisatie IS. En dat is ook de teneur van de meeste reacties.

"Belachelijk en overdreven", noemt iemand de beslissing van de schooldirectie. "Je ontneemt een stel kinderen hun schoolreisje wat door angst is ingegeven." Een ander: "Ernstig overdreven. Laat je nooit leiden door angst, dat kan een samenleving ontwrichten en is één van de doelstellingen van IS."

Veel personen die hebben gereageerd, wijzen erop dat de kans dat je onder een auto komt of dat de schoolbus een ongeluk krijgt, veel groter is dan de kans op een aanslag. "Bouw een schuilkelder en sluit jezelf op", is een advies.

Of: "Ga ergens diep in een grot zitten, want aanslagen kunnen ook in Nederland gebeuren".

Gevolgen niet te overzien

Hoewel sterk in de minderheid, zijn er ook wel mensen die het standpunt van de directie van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) begrijpen. "Goed dat de school de veiligheid voorop stelt.... Stel er gebeurt wat en het blijkt dat de school van deze risico's wist, dan hebben zij het weer gedaan....."

Een ander voert aan dat Parijs niet wegloopt. "Kleine kans dat er iets gebeurt maar als het zo is, is de KSE ineens onverantwoordelijk en zijn de gevolgen niet te overzien. Geef ze groot gelijk."

Vol risico's

Volgens de rector van de school hadden enkele ouders, leraren en leerlingen hun zorgen geuit en is het schoolreisje daarom uitgesteld. Zorgen zouden er ook zijn op een andere school, maar daar is besloten om een reis naar Istanbul wel door te laten gaan, schrijft iemand.

Is angst een slechte raadgever of moeten we het zekere voor het onzekere nemen? De school in Etten-Leur kiest voor het laatste, maar al met al lijkt het wel mee te vallen met de angst voor aanslagen. "HET LEVEN IS VOL RISICO'S, vergeet vooral niet te LEVEN!", is dan ook het nuchtere devies van een vrouw uit Amsterdam.

Leeft deze discussie bij u op school? Deel uw ervaringen op onze Facebook-pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl