Zorgen om babysterfte asielzoekers
Door verslaggever Martijn van der Zande
In haar verloskundigenpraktijk in Rhenen zit Astrid Takken-van de Weerd druk te bellen. Voor haar liggen de gegevens van Collecte. Deze vrouw uit Kameroen heeft vorige week een dochtertje gekregen.
Astrid vraagt of alles goed gaat met de kleine en je hoort de trots uit de hoorn komen als de vrouw aan de andere kant zegt: "Chloe groeit als kool."
De verloskundige is vandaag één van de sprekers op een symposium over betere zorg voor zwangere asielzoekers. Gebleken is dat babysterfte bij asielzoekers twee keer zo hoog is. Zes op de duizend baby's sterven. De kans dat de moeder overlijdt, is zelfs tien keer zo groot als bij andere vrouwen.
Astrid vertelt op het symposium in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht over haar ervaringen met asielzoekers die zwanger zijn en praat andere verloskundigen zo veel mogelijk bij.
Tolkentelefoon
Astrid belt niet alleen met asielzoekers, ze gaat er ook langs. Een keer in de week houdt ze spreekuur in het asielzoekerscentrum. Een lastige taak, want hoe moet je met elkaar praten als je elkaar niet verstaat? Soms biedt een andere asielzoeker uitkomst of de tolkentelefoon.
Maar als een vrouw aan het baren is, kun je niet altijd iemand bellen. Met handen en voeten probeert Astrid dan dingen duidelijk te maken.
Volgens Astrid is de taalbarrière een van de redenen waarom het niet altijd goed gaat bij geboortes.
Asielprocedure
Angelique Wils is van het ketenoverleg zwangere asielzoekers. Volgens haar speelt niet alleen de taalbarrière een rol, maar ook de asielprocedure. Het kan voorkomen dat asielzoekers binnen een maand twee of drie keer door heel Nederland moeten verhuizen.
"Dat is vervelend als er om de twee weken een echo gemaakt moet worden. Uiteraard doen de verloskundigen hun best om alles zo goed mogelijk over te dragen, maar dat lukt niet altijd even goed."
Astrid heeft er maar druk mee, want in haar asielzoekerscentrum zijn vorige week maar liefst vijf baby's geboren. Moeders en kinderen maken het goed.