NOS NieuwsAangepast

Eierstok invriezen voor kinderwens

Het invriezen van een stuk van de eierstok en dit later weer terugplaatsen voor een natuurlijke zwangerschap op latere leeftijd. Vrouwen beginnen steeds vaker na hun vijfendertigste verjaardag aan kinderen, deze ingreep moet het voor hen makkelijker maken om zwanger te worden, zegt het Universitair Ziekenhuis Brussel.

Momenteel wordt het wegnemen van een stuk van de eierstok alleen gedaan bij vrouwen die door chemotherapie onvruchtbaar dreigen te raken. Het wegnemen van een deel van de eierstok duurt volgens Dominic Stoop, hoofd van de kliniek fertiliteit aan het UZ Brussel, maar één dag. Een behandeling met hormonen om eicellen te kunnen invriezen duurt weken. "Waarom zouden we deze techniek niet ook aanbieden aan gezonde vrouwen?', zegt hij tegen de krant De Standaard.

Ingrijpender

De vrouw kan op een natuurlijke manier proberen zwanger te worden als het eierstokweefsel terug is geplaatst, op het moment dat zij dit wil. Volgens Stoop zijn er wereldwijd al minstens 35 gezonde baby's geboren bij vrouwen die de ingreep om medische redenen hebben ondergaan.

"Ik zie weinig verschil tussen een vrouw die de ingreep om medische redenen wil of de vrouw die haar zwangerschap wil uitstellen. In beide gevallen willen ze hun kans op een gezin niet op het spel zetten." Stoop oppert wel dat bij de nieuwe techniek dezelfde leeftijdsgrenzen worden gehanteerd die ook gelden voor het inplanten van een embryo, tot 48 jaar.

Bezwaren

Niet overal wordt enthousiast gereageerd op het voorstel. Zo zegt professor Thomas D'Hooghe van UZ Leuven tegen De Standaard dat nog niet duidelijk is hoe veilig de techniek is. Hij wijst erop dat de operatie een vroegtijdige menopauze zou kunnen uitlokken. "De ingreep is daarnaast veel ingrijpender dan eicellen invriezen." D'Hooghe heeft ook principiële bezwaren. "We moeten kijken hoe we vrouwen op een andere manier kunnen ondersteunen in het combineren van werk en gezin, in plaats van snijden in gezond weefsel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl