NOS NieuwsAangepast

Jumbo stopt met plofkip

Supermarktketen Jumbo heeft vanaf maandag kippenvlees in de schappen van kippen die meer ruimte hebben, langer leven en langzamer groeien dan plofkippen. Het plan is dat er eind 2015 geen plofkip meer te koop is bij Jumbo en dat die dan vervangen is door deze 'Nieuwe Standaard Kip'.

Stichting Wakker Dier zegt blij te zijn met de stap van Jumbo. "We roepen andere supermarkten, zoals Albert Heijn, op om ook serieus aan een oplossing voor het plofkippenleed te werken."

13,5 per m2

De Jumbo-kip leeft 49 dagen, groeit 45 gram per dag, krijgt natuurlijk daglicht en er staan er 13,5 van op een vierkante meter. De plofkip leeft 35-45 dagen, groeit 60-65 gram per dag, krijgt geen daglicht en er staan er 21 van op een vierkante meter. De kip gaat ongeveer 1 euro per kilo meer kosten dan plofkip. "Zo maken we voor een grote groep klanten de drempel lager om de stap naar een duurzamer stukje vlees te maken," zegt directeur Frits van Eerd. "Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de kip!"

'Flopkip'

Albert Heijn kondigde onlangs ook al aan de plofkip geleidelijk te vervangen door een nieuw soort kip, de Hollandse kip. Maar Wakker Dier noemt die Hollandse kip een flopkip omdat ze met 19 kippen per vierkante meter nog steeds te weinig ruimte zouden hebben. Supermarkten hebben gezamenlijk afgesproken uiterlijk in 2020 geen plofkip meer te verkopen.

Toch zegt AH door te gaan op de ingeslagen weg en benadrukt nog eens het het bedrijf druk bezig is met verduurzaming. Supermarkt Plus zegt over 2015 nog te brainstormen. "Daarover later meer", reageert de woordvoerster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl