NOS SportAangepast

Nederlanders willen glansrol in MLB

Vorig seizoen kreeg Xander Bogaerts ineens nationale bekendheid toen hij met Boston Red Sox de World Series won. Dit jaar plaatsten Bogaerts en de Red Sox zich niet, maar zou een andere Nederlander best zijn glansrol in de ontknoping van het Amerikaanse honkbalseizoen over kunnen nemen.

Vannacht begonnen in Baltimore de 'Division Series', de eerste stap op weg naar de titel. De Nederlandse inbreng komt van Jonathan Schoop (tweede honkman bij Baltimore Orioles) en Kenley Jansen (closer van Los Angeles Dodgers). Ook outfielder Roger Bernadina speelde de afgelopen weken bij de Dodgers, maar hij is niet opgenomen in de selectie.

Jonathan Schoop

Het had niet veel gescheeld of Schoop was helemaal geen honkballer geworden. Tijdens zijn vroege tienerjaren op Curaçao stapt hij over naar het voetbalveld, want hij denkt dat hij te klein is om tophonkballer te worden. Een lokale coach weet hem toch over te halen. En in 2008 tekent hij een profcontract in de VS.

Nog voor zijn debuut in de MLB is Schoop al een van de belangrijkste mannen in Oranje. In 2011 bezorgde een honkslag van de toen 19-jarige derde honkman Nederland de wereldtitel. En vorig jaar gaf hij tijdens de World Baseball Classic zijn visitekaartje af, door in de eerste ontmoeting met Cuba het merendeel van de punten binnen te slaan.

Dankzij zijn goede optreden mag Schoop in september 2013 z'n debuut maken bij de Orioles. Te klein is hij allang niet meer. Met 1 meter 88 en 95 kilo is hij voor een tweede honkman groot en sterk. Als hij slaat is het meestal goed raak. Hij kwam dit seizoen tot 16 homeruns.

Sinds vannacht staat de naam Jonathan Schoop ook in de play-off-geschiedenisboeken in Baltimore. Zijn ploeg boekte een 12-3 overwinning op Detroit Tigers. Met een mooie tweehonkslag slaat Schoop het negende en tiende punt binnen. En even later scoort hij zelf het elfde punt. Nog nooit scoorden de Orioles zo vaak in een play-off wedstrijd.

Kenley Jansen

Mochten de Los Angeles Dodgers eind oktober de World Series winnen, dan komt de laatste bal waarschijnlijk uit de hand van Kenley Jansen. Hij heeft als zogenaamde 'closer' de taak om in de slotfase van krappe wedstrijden de overwinning veilig te stellen. En inmiddels is hij daarin één van de besten in de hele Major League.

Net als Schoop staat Jansen in zijn tienerjaren op het punt zijn honkbalcarrière overboord te gooien. Als 16-jarige wordt hij als catcher gecontracteerd door de Dodgers. Gooien en vangen kan hij wel, maar als slagman wil het vijf jaar lang maar niet lukken. Op het moment dat hij denkt dat zijn profcarrière is mislukt, gooit hij tijdens de WBC met Oranje een magistrale bal waardoor de coaches van de Dodgers ineens wakker schrikken. "Die man moet pitcher worden."

En de Dodgers hebben het goed gezien. Jansen groeit uit tot één van de dodelijkste pitchers in de league. Als een slagman tegenover hem in het slagperk staat, dan is de kans groter dan 50 procent dat deze met drie slag rechtsomkeert naar de dug-out gestuurd wordt. Met dat percentage hoort Jansen tot de vijf beste werpers in de competitie.

De Los Angeles Dodgers beginnen hun avontuur in de play-offs komende nacht met een thuiswedstrijd tegen de St. Louis Cardinals.

Schema Division Series (best-of-five)

Baltimore Orioles - Detroit Tigers 1-0

Los Angeles Angels - Kansas City Royals 0-1

Los Angeles Dodgers - St. Louis Cardinals

Washington Nationals - San Francisco Giants

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl