NOS NieuwsAangepast

Terreurverdenking Haagse jihadi's

Justitie gaat een groep Haagse jihadverdachten vervolgen voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het gaat om ongeveer elf verdachten, van wie zes vastzitten, zegt Herman Bolhaar, het hoofd van het Openbaar Ministerie, op NPO Radio 1.

Volgens Bolhaar vormden de verdachten een terreurgroep, omdat ze samenwerkten en de taken onderling hadden verdeeld. Zo waren sommigen verantwoordelijk voor het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië, anderen moesten zich bezighouden met social media. Weer een ander moest het religieus leiderschap op zich nemen, zegt Bolhaar.

Onder de verdachten is Azzedine C., alias Abou Moussa, bevestigt zijn advocaat André Seebregts. Het Openbaar Ministerie heeft C. gisteren op de hoogte gebracht van de verdenking.

Zwaardere straffen

C. werd al verdacht van ronselen, opruiing en haatzaaien via sociale media en nieuwssites. Hij zat eind juni in het televisieprogramma Nieuwsuur, waarin hij moslims in Nederland feliciteerde met de stichting van het kalifaat in Syrië en Irak. Hij zit sinds ruim een maand vast.

Als de beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie wordt bewezen, kan dat leiden tot zwaardere straffen voor de verdachten. Hoe hoog de straffen kunnen uitvallen is onduidelijk, zegt Seebregts. "Er zijn nog heel weinig van dit soort processen geweest."

De advocaat verwacht dat de zaak draait om de vrijheid van meningsuiting, en tot hoever die reikt. "Het is de vraag of het überhaupt strafbaar is om op social media te zeggen dat je tegen democratie bent, en voor een kalifaat."

Geruchtencircuit

Volgens Seebregts is er alleen indirect bewijs voor het ronselen. "Er zijn alleen mensen die zeggen dat ze gehoord hebben dat zij dat doen." De verdenking is volgens de advocaat gebaseerd op "het geruchtencircuit". Ook zijn Syriëgangers volgens hem uit eigen beweging vertrokken. Van ronselen zou dan geen sprake zijn.

Volgens Bolhaar zijn de verdachten niet te vergelijken met de Hofstadgroep, omdat ze geen aanslagen beramen in Nederland. Justitie heeft de verdachten langere tijd gevolgd, onder meer via de AIVD en de politie. Vooral wijkagenten hebben een belangrijke rol gespeeld. Het onderzoek is nog in volle gang.

Begin december staat de eerste regiezitting gepland. De inhoudelijke behandeling staat op het programma voor voorjaar 2015.

'Uitreizigers'

Minister Opstelten zei onlangs dat het OM harder moet ingrijpen tegen jihadi's. Het verzwaren van de verdenking naar lidmaatschap van een terreurorganisatie is een van de elementen hierbij, zegt Bolhaar. "Het aantal uitreizigers is sterk gegroeid afgelopen jaren. Intensivering is nodig om te voorkomen dat kwetsbare jongeren worden beïnvloed en naar Syrië of Irak gaan. Niet alleen middels het strafrecht, maar ook via hulpverlening en zorg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl