NOS NieuwsAangepast

Kamer wenst militairen sterkte

Zoals verwacht heeft een brede Kamermeerderheid steun uitgesproken voor de militaire missie naar Irak. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen, maar ook zij wensen de Nederlandse militairen veel sterkte bij hun werk en een behouden thuiskomst.

De hele dag sprak de Tweede Kamer over de missie, waarvoor Nederland F-16's en militaire trainers levert. Het debat werd vanavond afgerond met de fractievoorzitters. Ook premier Rutte was naar de Kamer gekomen.

Barbaarse kwaad

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD zei trots te zijn op de militairen die uitgezonden worden. Volgens hem gaat de missie over onze westerse normen en waarden, die IS wil vernietigen. "Dit barbaarse kwaad moet gestopt worden."

PvdA-leider Samsom sprak van een zwaar besluit. "Maar onze mannen en vrouwen zullen voor nog veel zwaardere situaties komen te staan." Hij heeft begrip voor mensen die vinden dat er ook in Syrië ingegrepen moet worden, maar volgens hem is er daarvoor geen helder volkenrechtelijk mandaat.

Humanitaire ellende

De SP is bang dat de bombardementen averechts zullen werken en IS alleen maar sterker maken. "Het Rode Kruis waarschuwt dat de luchtaanvallen nu al leiden tot veel humanitaire ellende", zei fractievoorzitter Roemer.

CDA-fractievoorzitter Buma blijft van mening dat ook de Koerden in Syrië beschermd moeten worden tegen IS. Minister Timmermans heeft al toegezegd dat hij mogelijkheden zal zoeken om daar internationaal draagvlak voor te krijgen.

Eigen land

Ook de PVV stemt in met de missie. "Bombardeer ze maar plat", zei partijleider Wilders. Toch is het volgens hem nog belangrijker om islamitisch terrorisme in eigen land te bestrijden. "Bescherm niet alleen de bevolking van Irak, maar ook de Nederlanders tegen de gewelddadige islam."

D66 is onaangenaam verrast door het bericht dat de eerste drie F-16's nu al op de basis in Jordanië zijn. Fractievoorzitter Pechtold vroeg zich af hoe dat kan, terwijl het debat nog niet afgerond is.

Lange adem

Verschillende fractievoorzitters wezen erop dat de bestrijding van IS een zaak van de lange adem is. De huidige missie is afgesproken voor een jaar, maar verlenging lijkt voor de hand te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl